[ X ]
[ X ]
[ X ]
CC, despre sesizarea PL privind sistemul mixt: „Fiind declarată inadmisibilă, a priori nu putea fi examinată în ședință plenară publică”
31 Ianuarie

Curtea Constituțională a Republicii Moldova (CCM), la 15 decembrie 2017, a declarat inadmisibilă sesizarea nr.117a din 05.09.2017 privind controlul constituționalității Legii nr. 154 din 20 iulie 2017 pentru modificarea și completarea unor acte legislative (sistemul electoral mixt), depusă de fracțiunea parlamentară a Partidului Liberal, informează CURENTUL.

Decizia Curții este definitivă, nu poate fi supusă nici unei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Totodată, Curtea Constituțională a venit astăzi cu o dezmințire la faptul că „Decizia de inadmisibilitate a sesizării nr.117a/2017 pentru controlul constituționalității unor prevederi legale privind sistemul electoral, sesizare depusă de fracțiunea parlamentară a Partidului Liberal, a fost adoptată „în secret””.

Curtea precizează că, potrivit pct.24 din Regulamentul Curții Constituționale privind procedura de examinare a sesizărilor depuse la Curtea Constituțională, deciziile privind admisibilitatea sesizărilor se adoptă în ședință închisă fără participarea autorilor.

Curtea menționează că în ședințe plenare publice cu participarea părților se examinează doar sesizările declarate admisibile. „Prin urmare, sesizarea nr.117a/2017, depusă de fracțiunea parlamentară a Partidului Liberal, fiind declarată inadmisibilă, a priori nu putea fi examinată în ședință plenară publică”, se spune în declarație.

Sursa mai precizează că, actele adoptate de Curte sunt aduse la cunoștința autorilor, plasate pe pagina oficială de internet a Curții și publicate în Monitorul Oficial al Republicii Moldova după finalizarea procesului de redactare.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților