[ X ]
[ X ]
[ X ]
Care sunt motivele că domeniul eficienței energetice este slab dezvoltat în Moldova? Directorul AEE a explicat
7 Mai

Directorul Agenției pentru Eficiență Energetică (AEE), Alexandru Ciudin, spune că în Republica Moldova este dezvoltat greu domeniul eficienței energetice din motiv că suntem dependenți 80% de importuri, transmite CURENTUL.

În cadrul unui interviu pentru deschide.md, Alexandru Ciudin a spus că nu au existat nici condiții de dezvoltare a acestui domeniu.

„Unul dintre motive este, în opinia mea, istoricul sistemului energetic moldovenesc, care este dependent în proporție de 80% de importuri, care nu a prins la timp cu alte state acel val al transformării către energia regenerabilă. În plus, promovarea domeniului energiei regenerabile este mai slabă în țara noastră decât în ​​alte state europene. Al doilea motiv este că, spre deosebire de multe state din UE, nu au existat condiții de dezvoltare a domeniului de la nivelul de jos, nu de la nivelul guvernamental. În multe state din UE, înainte de a se începe construcția parcurilor eoliene sau fotovoltaice, pe care le admirăm cu toții din avion când mergem în unul din aceste state, administrațiile publice locale și municipalitățile au construit primele centrale electrice din SER. Acest fapt a creat o încredere puternică în sursele regenerabile de energie din partea societății și mediului de afaceri”, a spus Alexandru Ciudin.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților