[ X ]
[ X ]
[ X ]
Care sunt cele mai scumpe licee private din R. Moldova și ce oferă pentru taxele de mii de euro pe an
22 Iulie

Perioada de admitere în instituțiile de învățământ a început, iar elevii sunt în căutarea liceului potrivit pentru continuarea studiilor. Tot mai mulți dintre ei optează pentru școlile private, care le propun condiții confortabile, educație de talie mondială, dar și o diversitate de activități extracurriculare. Totuși, dat fiind faptul că numărul copiilor în clase este mic, tarifele pentru studii sunt înalte – între 750 și 6 300 de euro, informează CURENTUL.

În lista celor mai scumpe licee din capitale pot fi incluse: Școala Internaţională Heritage, Liceul „Da Vinci”, Liceul Teoretic „Orizont”, Liceul de Creativitate şi Inventică „Prometeu-Prim” și Liceul Teoretic European.

Școala Internaţională Heritage este o instituție din Chișinău, care urmează parcursul Cambridge și oferă elevilor o educaţie de talie mondială. La acest liceu, mediul de instruire este exclusiv în limba engleză. Pe lângă condițiile de studiu, instituţia le oferă elevilor un teren de fotbal modern, dar şi o piscină, unde au loc orele de înot. Taxele percepute pentru elevii claselor liceale, ai căror părinţi sau reprezentanţi legali au cetăţenia Republicii Moldova, sunt de 6 325 euro, iar plata de înregistrare este de 350 euro. Pentru elevii străini școlarizarea este la preț de 11 000 euro, iar plata de înregistrare – 450 euro.

Liceul „Da Vinci” este un alt liceu privat din capitală. În cadrul instituției elevii au parte de cluburi pe interese: robotică și tehnologii informaționale, investigații de laborator, extensii curriculare specializate, șah, jocuri intelectuale și debate. La fel, elevii pot practica muzica și artele, frecventând lecții de pian, chitară, vioară, tobe, fluier și trompetă, xilofon, coregrafie şi street dance, artă dramatică, pictură și ceramică. Dintre activitățile sportive pot fi practicate înotul, polo pe apă, voleiul, baschetul, squash-ul, karate-ul și tenisul de masă. Taxa pentru școlarizare este de 5200 euro.

Liceul Teoretic „Orizont” este o instituție de învățământ ce dispune de mai multe filiale. În cadrul liceului, se studiază limba engleză la un nivel înalt, iar elevii sunt pregătiți pentru susținerea examenelor Cambridge, TOEFEL, IELTS și altele. De asemenea, în liceu se mai studiază limba germană și limba turcă. Pentru anul de studii 2021-2022, taxa de înregistrare este de 200 euro, iar școlarizarea – 2 800 euro/an.

Liceul de Creativitate şi Inventică „Prometeu-Prim” se numără și el printre instituțiile de învățământ private din Chișinău. Elevii acestui liceu pot frecventa cercurile de gimnastică artistică, dansuri, ore de chimie și matematică, sau alte activități extracurriculare. Înmatricularea se realizează pe baza unui concurs organizat. Școlarizarea este de 1 800 euro, iar taxa de înregistrare de 500 lei.

Liceul Teoretic European a fost fondat de către Universitatea de Studii Europene din Moldova. Instruirea are loc în limba română și rusă, fiind posibil studiul seral, cu frecvență redusă și cel la distanță.

Ce ține de taxa de școlarizare, studiile la zi sunt de 15 000 de lei, iar cele serale – 8 000 de lei.

Doina Buruiană

Inapoi la arhiva noutaților