[ X ]
[ X ]
[ X ]
Care este situația culturilor cerealiere? Specialiștii au dat verdictul
4 Iulie

Agricultorii de cereale nu au motive de îngrijorare din cauza vremii instabile. Atât temperaturile, cât și ploile sunt la limita normalului și nu prezintă nici un risc pentru recoltă, poate doar cu mici excepții, informează CURENTUL.

Solicitat de reporterul nostru, şeful Direcţiei Politici de producţie, procesare şi reglementare a calităţii produselor de origine vegetală din cadrul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Vasile Șarban a spus că  recolta cerealieră ar avea de suferit doar în cazul când ploile se mențin mai mult timp.

„Atunci poate apărea mucegaiul, atunci pot apărea plantele spontane ceea ce va îngreuna recoltare și, respectiv, producția la hectar. Până la moment, cu excepția plantațiilor care au fost înnămolite sau polignite ca urmare a vânturilor sau a furtunilor care au avut loc, procesul decurge normal. Zilele următoare se prezice o vreme cu temperaturi mai ridicate, sperăm că va fi posibilă intrarea tehnicii agricole în câmp pentru efectuarea recoltării”, a spus Șarban.

Întrebat dacă recolta din acest an va fi una mai bogată comparativ cu anul precedent, Șarban a spus: „Recolta va fi în limita mediei din ultimii cinci ani. Nu ar fi corect să comparăm cu anul trecut, care a fost unul de excepție, în care am avut parte de multă producție în plan cantitativ, dar și calitativ. Dar luăm ca medie a ultimilor cinci ani și, conform prognozelor ministerului, noi ne încadrăm în această medie”.

Dumitru Garcaliuc

Inapoi la arhiva noutaților