[ X ]
[ X ]
[ X ]
Care este rolul mediului de afaceri în dezvoltarea țării? Omul de afaceri Oleg Braga explică cum se implică în acest proces
13 Noiembrie

Omul de afaceri, Oleg Braga, într-o postare pe blogul său, scrie care este aportul oamenilor de afaceri pentru a dezvolta țara.

Oleg Braga menționează că oamenii de afaceri nu sunt oamenii care fac banii și-i cheltuiesc pentru propriile plăceri.

„Din start trebuie de menționat că oamenii de afaceri sunt partenerii structurilor de stat, în primul rând ai Guvernului, în procesul de administrare a țării. De unde Guvernul ia bani pentru drumuri, spitale, școli, grădinițe etc.? Din impozite. Cine plătesc impozitele? Desigur, le achită și persoanele fizice, dar cea mai mare parte a acestora vin din mediul de afaceri. E vorba de impozite și taxe aplicate pentru operațiunile de import-export, de impozite aferente activității de întreprinzător, de impozite aferente achitării salariilor angajaților etc. Toate aceste impozite și taxe completează bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetul fondurilor de asigurări medicale obligatorii, bugetele unităților administrativ-teritoriale. Fără banii achitați de agenții economici, autoritățile nu ar avea posibilitate nici să achite pensii, nici să achite salarii bugetarilor, nici să implementeze proiecte de infrastructură etc.”, scrie Oleg Braga.

De asemenea, oamenii de afaceri au și altă misiune.

„O altă misiune importantă a mediului de afaceri este să contribuie la bunăstarea cetățenilor. Cum se întâmplă acest lucru? În primul rând, prin crearea locurilor de muncă. Un om care are un loc de muncă bine plătit și în condiții normale aici, în Moldova, nu va pleca la munci peste hotare, ci va rămâne aici și va contribui la dezvoltarea comunității în care locuiește, a țării sale. În al doilea rând, este vorba despre misiunea socială a mediului de afaceri, care se manifestă de regulă prin acțiuni filantropice, de susținere a anumitor acțiuni publice, a culturii, artei, literaturii etc.”, mai scrie Oleg Braga.

Oleg Braga scrie că și Guvernul înțelege că mediul de afaceri este important pentru dezvoltarea țării și susțin businessul.

„Autoritățile înțeleg cât de important este rolul mediul de afaceri în dezvoltarea țării și, în special în ultimii ani, am asistat la o mulțime de acțiuni îndreptate spre susținerea businessului. Guvernul conștientizează că un mediu de afaceri dezvoltat este un prim pas spre un stat dezvoltat și acționează consecvent în acest sens. Și noi, reprezentanții mediului de afaceri, înțelegem că acțiunile Guvernului în direcţia respectivă trebuie să beneficieze de un impact pe măsură. Așa că, din acest punct de vedere, avem chiar și o datorie oarecare. Adică, crearea condițiilor mai bune pentru mediul de afaceri trebuie să se soldeze cu mai multe locuri de muncă și mai multe impozite la buget. Trebuie să înțelegem că, doar acționând împreună, mediul de afaceri și Guvernul, vom avea un stat dezvoltat cu un înalt nivel de trai al cetățenilor”, mai scrie Oleg Braga.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților