[ X ]
[ X ]
[ X ]
Care a fost evoluția pieței de comunicații electronice în anul 2020
30 Aprilie

Anuarul statistic privind dezvoltarea pieței de comunicații electronice în anul 2020, publicat pe site-ul Agenției Naționale pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației (ANRCETI), arată că piața respectivă a fost marcată de aceleași tendințe, care se conturează al cincilea an consecutiv: recesiunea piețețelor de telefonie mobilă, telefonie fixă, transmisie și retransmisie a programelor audiovizuale, pe fundalul creșterii rapide a piețelor de acces la Internet mobil și la Internet fix, transmite CURENTUL.

Vânzările pe piaţa de telefonie mobilă au scăzut cu 6,3% și au alcătuit 2,9 mld. lei, cele de pe piaţa de telefonie fixă s-au micșorat cu 14,4% şi au constituit circa 380 mil. lei, iar veniturile din vânzarea serviciilor de transmisie şi retransmisie a programelor audiovizuale s-au redus cu 5,1% şi au însumat 283,3 mil. lei. Această evoluție a determinat diminuarea cu 3,8% a volumului total de vânzări în sectorul comunicațiilor electronice (telefonie mobilă și fixă, Internet mobil și fix, transmisie și retransmisie a programelor audiovizuale, alte activități în domeniul comunicațiilor electronice), care a însumat peste 5,9 mld. lei.

Veniturile obținute pe piața serviciilor de acces la Internet fix au sporit cu 1,6% și au alcătuit circa 1,4 mld. lei, cele de pe piața de acces la Internet mobil (acces dedicat la Internet și acces la Internet prin intermediul telefonului mobil) au crescut cu 1,9% și au totalizat 1,2 mld. lei, iar cele obținute din alte activități realizate în domeniul comunicațiilor electronice s-au majorat cu 4,1% și au constituit circa 715 mil. lei.

Potrivit estimărilor ANRCETI, tendințele pieței serviciilor de comunicații electronice se vor menține și în următorii ani. Piața serviciilor de acces la Internet mobil și la Internet fix rămân a fi cele mai dinamice piețe ale acestui sector, trendul ascendent al acestora fiind stimulat de sporirea gradului de influență asupra vieții cotidiene a cetățenilor, intensificarea concurenței pe aceste piețe, dar și de ofertele mai avantajoase pentru utilizatorii acestor servicii.

Inapoi la arhiva noutaților