[ X ]
[ X ]
[ X ]
Capacitățile instituționale ale Serviciului Vamal, consolidate cu suportul USAID
11 August

Prioritățile și necesitățile de asistență externă, care rezultă din asumarea angajamentelor de racordare a legislației vamale la acquis-ul european, au fost discutate în cadrul întrevederilor conducerii Serviciului Vamal cu echipa Programului USAID Reforme Instituționale și Structurale în Moldova (MISRA) condusă de directorul USAID MISRA David Anderson.

Conducerea Serviciului Vamal a exprimat mulțumiri conducerii Programului USAID MISRA pentru acordarea asistenței operaționale și tehnice în realizarea priorităților Serviciului Vamal orientate spre simplificarea procedurilor vamale, facilitarea comerțului, digitalizarea proceselor, în conformitate cu standardele internaționale.

La rândul său, David Anderson a apreciat progresele înregistrate în implementarea proiectelor asistate de USAID MISRA întru consolidarea capacităților instituționale și a reiterat suportul pentru implementarea mecanismelor în scopul fluidizării fluxului de transport și a facilităților pentru agenții economici.

De asemenea, părțile au făcut un schimb de opinii cu privire la proiectele aflate în derulare, prioritățile și necesitățile de asistență în domeniile antifraudă și facilitarea comerțului, în scopul consolidării capacităților instituționale pentru aplicarea prevederilor noului Cod Vamal din 1 ianuarie 2024.

În acest context au fost expuse prioritățile majore ale Serviciului Vamal axate pe implementarea noilor sisteme informaționale, automatizarea proceselor, aplicarea instrumentelor digitale în activitatea analitică și investigativă, modernizarea și extinderea infrastructurii vamale pentru diversificarea rutelor de transport și fluidizarea traficului transfrontalier.

Conform celor discutate reprezentanții Programului USAID MISRA au exprimat disponibilitatea de a acorda asistență financiară și tehnică pentru consolidarea capacităților instituționale, și anume achiziționarea de instrumente neintruzive pentru controlul vamal, în special la frontiera moldo-ucraineană; elaborarea conceptului pentru Centrul de analiză de risc și informații; digitalizarea procesului de modificare a declarațiilor vamale, modernizarea sistemului de garanții și plăți vamale (Modulul Accounting) etc.

Reieșind din obiectivul Serviciului Vamal de a îmbunătăți comunicarea și serviciile oferite mediului de afaceri, dar și dezvoltarea continuă a competențelor profesionale ale funcționarilor vamali, USAID MISRA urmează să sprijine desfășurarea unor sesiuni de instruire privind noua legislație vamală pentru funcționarii vamali, brokerii vamali și mediul de afaceri, precum și elaborarea conceptului pentru implementarea noului Centru Vamal de Excelență.

Printre proiectele ce urmează să fie lansate cu susținerea USAID MISRA se află „Sistemul de programare a rândurilor electronice la frontieră” (Border Queueing System – BQS) – implementarea sistemului informațional și dotarea unei Zone de Control Vamal cu echipamente necesare, care va permite agenților economici să rezerve timp de trecere la frontiera de stat a Republicii Moldova în scopul eficientizării fluxului de transport la frontieră.

Un alt proiect aflat în derulare cu suportul USAID MISRA este implementarea mecanismului de cronometrare a timpului de vămuire (TRS) conform standardelor OMV, ce are drept scop să îmbunătățească eficacitatea și eficiența procedurilor la frontieră.

În încheiere, părțile au exprimat deschiderea și interesul pentru fructificarea cooperării bilaterale ce ține de implementarea proiectelor de asistență în scopul consolidării capacităților instituționale, dar și pentru extinderea cooperării pe alte domenii de interes comun.

Inapoi la arhiva noutaților