[ X ]
[ X ]
[ X ]
Candidatul la prezidențiale Artur Croitor vrea implementarea unui coș social obligatoriu pentru fiecare cetățean
14 Septembrie

Artur Croitor, candidat la funcția de președinte al RM, își propune să realizeze o serie de schimbări atunci când va ocupa funcția de Şef al statului. Printre obiectivele sale se numără: combaterea corupției, asigurarea veteranilor și armatei RM, întrebările legate de Diaspora Moldovei, dar și întrebările sociale, transmite CURENTUL.

Artur Croitor consideră că Moldova nu are nevoie de armată, ci de o structură care va ajuta tinerii să devină responsabili.

„Doctrinele noastre de apărare sunt nefolositoare. Unde Moldova vede dușmani? Avem drept vecini România și Ucraina cu care avem relații de prietenie. Țara noastră trebuie să aibă o putere care ne va proteja într-un eventual conflict, dar aceasta nu este armata. Trebuie să existe o structură în țară care va învăța tinerii să devină bărbați responsabili. În alte țări și femeile fac serviciul militar. Cred că armata e o bună școală pentru tinerii noștri, dar e nevoie de una mai lejeră”, a spus Artur Croitor.

În ceea ce privește corupția, Artur Croitor are mai multe idei de a elimina acest viciu al populației. „Înainte ca să luptăm cu corupția, trebuie să știm de unde începe. Începe ea acolo unde nu lucrează legea. Dacă legea e șubredă, sistema nu lucrează și oamenii tind spre mită pentru a-și rezolva problemele. Trebuie să avem legi normale și responsabile pentru ca societatea să trăiască în liniște și prin muncă să prospere. Un rol important are mass – media în soluționarea corupției, mai ales jurnaliștii de investigații. Procuratura trebuie să acționeze în baza investigațiilor făcute de jurnaliști. Avem nevoie să fie implementată o lege prin care guvernarea să fie monitorizată de opoziție. Din structurile de stat trebuie de exclus „cumătrismul”. Să existe dosare penale și pentru cei care oferă mită, nu doar o primesc, pentru ca ei să se teamă. Să se implementeze un institut de „provocare” a mitei, care va depista persoanele care acceptă bani. Nu în ultimul rând, trebuie revizuite toate legile legate de corupție, să fie atât de dure încât fiecare să se teamă mă mai comită vreo astfel de nelegiuire” , a specificat Artur Croitor.

În privința temei sociale, Artur Croitor, dacă va deveni președinte, va începe cu implementarea unui coș social obligatoriu pentru fiecare cetățean.

„Despre societate se vorbește mult, dar munca în acest domeniu trebuie să fie minuțioasă. Oamenii trebuie să fie social protejați până la moarte. Toți plătesc impozite, dar fiecărui om trebuie să i se asigure un coș social minim fără plată. Acest mecanism se poate de început prin posibilitatea de a cumpăra cu tichete speciale. Voi face ca oamenii să plătească cu aceste tichete doar produsele autohtone. În acest fel mai promovăm producția noastră, evident excludem alcoolul și țigările”, a spus Artur Croitor.

Artur Croitor consideră că statul trebuie să susțină mai mult familiile tinere. El a propus ca fiecare familie să beneficieze de ajutor unic la nașterea copiilor. „Guvernul trebuie să susțină familiile și, desigur, această susținere e minimă. Cred că la nașterea primului copil, familiei să i se acorde bani în valoare de 4-5 mii de euro, la nașterea celui de-al doilea copil să i aloce teren pentru casă, la nașterea celui de-al treilea copil să i se lichideze ipoteca. Sunt convins că astfel va crește nivelul de trai a familiilor în Moldova” , a spus Artur Croitor.

De asemenea, candidatul la președinție crede că oamenii din Diasporă pot contribui la dezvoltarea țării.

„Oamenii au plecat din țară nu pentru că nu au iubit-o, dar pentru că au fost obligați să facă acest pas. Se poate de folosit de această situație pentru a contribui la dezvoltarea țării. Oamenii plecați sunt un mic pod care unește țara noastră cu celelalte state. Ei pot demonstra că noi avem o cultură și, desigur, pot reveni în țară să implementeze în societatea noastră experiența din alte țări. Nu chem oamenii din Diasporă să vină acum acasă, dar să ne susțină cum pot. Cred că drepturile voastre trebuie să fie protejate de RM și să vă uniți forțele peste hotare. Guvernarea trebuie să spună mulțumesc oamenilor care muncesc dincolo de hotarele noastre pentru a-și întreține familiile. Ajutați-ne cu o semnătură, cu o donație să avem și acasă o societate prosperă”, a spus Artur Croitor.

Artur Croitor consideră că anume comunitatea oamenilor care își iubesc țara duc la prosperarea ei. „Comunitățile care luptă cu răutatea societății, fie că ajută un animal de stradă, fie că luptă cu corupția sunt viitorul țării noastre. La noi oamenii sunt săraci, dar cei care au bani și nu mai știu ce să facă cu ei, ar fi bine să-i depună în fonduri pentru a ajuta societatea. Propunerea mea este ca aceste comunități să fie ajutate de cetățeni prin acordarea unui procent din impozite și vreau ca acest lucru să se întâmple direct, nu prin sistemele de guvernare” , a precizat Artur Croitor.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților