[ X ]
[ X ]
[ X ]
Când, la modul practic, moldovenii își vor alege direct judecătorii? Răspunsul autorului inițiativei!
16 Octombrie

Comisia juridică, numiri și imunități a început să examineze practica internațională prin care judecătorii sunt aleși de către popor. Declarația a fost făcută de deputatul democrat Sergiu Sârbu, în cadrul unui interviu video pentru „Moldpresa”, acordat pentru Victor Nichituș, transmite CURENTUL.

Sergiu Sârbu spune că nu se accelerează pe marginea acestui subiect, iar proiectul poate fi gata și într-un an pentru a fi supus dezbaterilor parlamentare.

„Noi credem că astfel, vom crește nivelul de încredere a populației în sistemul judecătoresc. Dacă poporul ar avea o pârghie serioasă ce ține de alegerea judecătorilor, cei care au trecut toate filtrele ce țin de competența lor, considerăm că această responsabilitate a lor va fi mai mare. Noi abia am inițiat discuții, prin Hotărârea aprobată de Parlament, a fost însărcinată Comisia juridică, numiri și imunități să examineze practica internațională să desfășoare consultații publice, dezbateri cu experții, societatea civilă, pentru a vedea soluțiile în acest sens și a propune Parlamentului un proiect. Nu ne grăbim. Dacă va fi nevoie de o perioadă mai îndelungată de consultări, atunci vom mai discuta. Vom merge la Curtea Constituțională, sper să avem un aviz pozitiv, după asta proiectul se înregistrează și abia peste 6 luni ar putea începe dezbaterile parlamentare”, a spus Sergiu Sârbu.

Întrebat experiența cărui state este relevantă în acest sens, democratul a numit SUA, Elveția, Japonia. Referitor la SUA, Sergiu Sârbu a precizat că, acolo o parte din judecători sunt afiliați politic.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților