[ X ]
[ X ]
[ X ]
Când e termenul optimal pentru începutul prelucrării solului înainte de a fi semănat
3 Martie

Dezgheţul solului până la adâncimea de 30 cm se semnalează, de obicei, în intervalul 10-17 martie, dezgheţul total în intervalul – 11-20 martie. Zvântarea solului până la consistenţă plastic moale se constată, în general, în perioada 18-28 martie, fiind un indice al termenelor optimal pentru începutul prelucrării solului în perioada premergătoare semănatului, transmite CURENTUL.

Reluarea vegetaţiei culturilor de toamnă pe teritoriul țării are loc în medie în intervalul 16-25 martie. În primăverile foarte timpurii vegetaţia poate fi reluată la sfârșitul lunii februarie, în cele târzii – la mijlocul lunii aprilie. Rezervele de umezeală productivă în stratul de sol cu grosimea de 1 m la momentul reluării vegetaţiei culturilor de toamnă, sunt în general bune (140-160 mm) pe o mare parte a teritoriului, în raioanele extreme de sud – satisfăcătoare (125-135 mm). Asemenea rezerve de umezeală asigură creşterea energică a culturilor de toamnă. În unele primăveri, deosebit de aride, rezervele de umezeală productivă în stratul de sol cu grosimea de 1 m sunt insuficiente şi constituie 60-70 mm.

Condiţiile favorabile pentru începutul semănatului culturilor timpurii de primăvară (orz şi ovăs) apar atunci când temperatura medie zilnică a aerului (la data semănatului) constituie cel puțin +5°C, solul are consistenţă plastic moale şi se încălzeşte până la +5..+6°C. Asemenea condiţii pe teritoriul țării se creează aproape anual (în 75% ani) la sfârșitul lunii martie – începutul lunii aprilie. În această perioadă rezervele medii multianuale de umezeală productivă în stratul arabil al solului, constituie, în fond, în sudul țării 25-30 mm, în restul teritoriului – 35-40 mm. În primăverile timpurii semănatul culturilor cerealiere de primăvară începe la sfârșitul lunii februarie – începutul lunii martie, în cele târzii – în decada a doua a lunii aprilie.

Plantaţiile multianuale reiau vegetaţia, de obicei, în perioada 23 martie – 4 aprilie (odată cu trecerea stabilă a temperaturii medii zilnice a aerului prin valoarea de +5°C). Către sfârșitul lunii martie la culturile pomicole are loc, de obicei, umflarea mugurilor florali, la viţa de vie – circulaţia sevei. În primăverile timpurii desfacerea mugurilor florali şi înflorirea caisului începe în intervalul 15-28 martie.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților