[ X ]
[ X ]
[ X ]
Campionatul Republicii Moldova la fotbal, Divizia Națională – în cifre
26 Decembrie

Campionatul Republicii Moldova la fotbal, Divizia Națională (prima valorică) cu nr.29 a început pe 16 martie şi s-a încheiat pe 16 noiembrie.

În 113 meciuri au fost marcate 256 de goluri, în medie câte 2,3 goluri pe meci. Gazdele au înscris 127 de goluri (49,6%), oaspeţii – 129 (50,4%). Cele mai multe goluri au fost marcate în etapa 8 (14), cele mai puţine – în etapa 21 (3). Am consemnat patru autogoluri.

86 de meciuri s-au încheiat cu victoria unei echipe, iar 27 de partide s-au terminat la egalitate. Gazdele au obţinut 42 de victorii, iar oaspeţii – 44. Cele mai multe victorii le-a obţinut Sheriff (22), în timp ce Codru – doar una (în meciul de baraj). Speranța a încheiat cele mai multe meciuri la egalitate (11).

În această ediţie a campionatului 225 de jucători au intrat pe terenul de fotbal, 14 dintre ei evoluînd la câte două echipe. Cei mai mulţi jucători a rulat Zimbru – 39, urmează Codru (35) și Sheriff (32), iar cei mai puţini au folosit Sfîntul Gheorghe – 24, Petrocub-Hîncești și Speranța – câte 26.

Trei jucători au evoluat în toate cele 28 de meciuri – Ștefan Efros (Speranța), Iaser Țurcan și Vadim Gulceac (ambii, Petrocub-Hîncești), însă doar Ștefan Efros (foto) a fost prezent în teren toate cele 2520 de minute.

Mijlocașul belarus Yury Kendysh, cu 13 goluri marcate, a devenit golgheterul campionatului. Urmează Maxim Iurcu (Speranța), cu 11 goluri, și Maxim Mihaliov (Dinamo-Auto), 10 goluri.

Primul gol al campionatului a fost marcat de Artiom Puntus de la Petrocub-Hîncești, cel de-al 100-lea – de Andrei Bursuc (Codru), 200 – Alexandr Suvorov (Sfîntul Gheorghe), 256 (ultimul) – Valentyn Semenchenko (Codru).

Cele mai multe meciuri într-un meci (7) au fost marcate la jocurile Codru – Dinamo-Auto 2-5 (etapa 8) și Dinamo-Auto – Speranța 3-4 (etapa 19).

27 de partide s-au încheiat cu victoria categorică a uneia dintre echipe, oaspeţii reuşind să se impună în 13 asemenea jocuri. Cele mai multe victorii categorice le-a obţinut Sheriff – 11. Dinamo-Auto are la activ cinci asemenea victorii, Petrocub-Hîncești, Sfîntul Gheorghe, Milsami – câte 3, Speranța și Zimbru – câte 1. Codru n-a obținut nicio victorie categorică.

Codru a suferit cele mai multe înfrângeri categorice – 8. Urmează: Zimbru, Dinamo-Auto (cu câte cinci asemenea înfrângeri), Milsami, Sfîntul Gheorghe și Speranța (câte 3). Doar Sheriff și Petrocub-Hîncești n-au suferit în sezonul trecut înfrângeri categorice.

În patru meciuri una dintre echipe a obţinut victorie, fiind condusă pe parcursul jocului. Câte două asemenea succese a înregistrat Sfîntul Gheorghe, câte 1 – Speranța și Dinamo-Auto. De remarcat faptul că Speranța a fost condusă de trei (!!!) ori pe parcursul meciului cu Dinamo-Auto (etapa 19), dar într-un final a obținut victoria (4-3).

În meciurile din Divizia Naţională arbitrii au arătat 423 de cartonaşe galbene şi 12 roşii.

Cea mai disciplinată echipă a fost Speranța (38 c.g. + 1 roșu), iar cea mai indisciplinată – Codru (75 c.g. şi 1 c.r.).

Cele mai multe cartonaşe galbene (9) le-a adunat Ion Mamaliga (Codru).

Arbitrii au dictat 24 de penaltyuri, 20 dintre care au fost transformate. De cele mai multe lovituri de pedeapsă a beneficiat Speranța (7), în timp ce echipei Codru nu i s-a acordat nici un penalty. În acelaşi timp arbitrii au dictat șase lovituri de la 11 metri în poarta echipei Codru, și câte unul în poarta formaţiilor Sheriff și Sfîntul Gheorghe.

La cele 112 de meciuri jucate în Divizia Naţională și jocul de baraj au fost prezenţi în tribunele stadioanelor 50.190 de spectatori, în medie – câte 444 de spectatori pe meci. Cei mai mulţi spectatori (1.800) au venit la meciul Milsami – Sheriff (scor 1-2, 26 mai 2019) şi la meciurile jucate de Sheriff, cei mai puţini – la partidele echipei Dinamo-Auto.

15 arbitri au deservit cele 112 de meciuri din Divizia Naţională și jocul de baraj. La cele mai multe jocuri (17) a lucrat Alexandru Tean din Chișinău. Tot el a acordat cele mai multe cartonașe galbene – 94 și roșii – 3 (împreună cu Vladislav Ivancenco din Bălți). În același timp, Piotr Stoianov din Taraclia a dictat cele mai multe penaltyuri – 5.

FMF

Inapoi la arhiva noutaților