[ X ]
[ X ]
[ X ]
Cafeneaua Guguță rămâne unde a fost. Consiliul Național al Monumentelor Istorice și-a anulat hotărârile
17 Octombrie

În cadrul ședinței ordinare a Consiliului Național al Monumentelor Istorice (CNMI) de pe lângă Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, a fost examinat demersul unui grup de reprezentanți ai societății civile referitor la revocarea avizului pozitiv al Consiliului privind construirea unui edificiu cu destinație – centru social-cultural și de agrement din str. Maria Cebotari, nr. 20 și al avizului cu același obiect, având în vedere că aceste avize emise sunt ilegale, încălcând flagrant art. 13 din Legea ocrotirii monumentelor și pct. 13 din Regulamentul de organizare și funcționare a Consiliului Național al Monumentelor Istorice. Este vorba despre Cafeneaua Guguță, transmite CURENTUL.

În urma examinării demersului prezentat și deliberărilor pe subiectul respectiv, Consiliul a aprobat anularea deciziilor CNMI.

CNMI a constatat că la eliberarea avizelor nominalizate au fost admise încălcări flagrante a legislației naționale referitoare la protejarea monumentelor istorice. Grădina Publică Ștefan cel Mare, în limitele perimetrului istoric și a structurii sale constituite către anul atribuirii statutului de monument istoric, 1993, este protejată integral, fără a se admite intervenții ce pot afecta autenticitatea și integritatea acestui bun cultural național. După cum a subliniat Gheorghe Postică, președintele CNMI, proiectul de edificare în perimetrul monumentului istoric Grădina Publică Ștefan cel Mare a unei construcții cu regim de înălțime de 8 niveluri supraterane afectează grav și ireversibil autenticitatea și integritatea monumentului istoric din inima capitalei Republicii Moldova și creează un dezechilibru peisagistic și arhitectural în zona centrală a orașului Chișinău.

Referitor la punctul 2 al demersului, privind demararea procesului de înscriere a Cafenelei Guguță în Registrul monumentelor și acordarea de monument de arhitectură, CNMI își va expune opinia pe subiectul atribuirii statutului de monument Cafenelei Guguță în baza examinării Dosarului de clasare care trebuie să fie elaborat de solicitant conform prevederilor legale.

Punctul 3 al demersului privind oferirea sprijinului necesar pentru societatea civilă și ceilalți actori relevanți pentru punerea în valoare într-un mod adecvat a cafenelei Guguță și punctul 4 al demersului privind întreprinderea oricăror măsuri suplimentare care se impun pentru prevenirea demolării, precum și pentru ocrotirea și restaurarea Cafenelei Guguță nu țin de atribuțiile CNMI.

Astfel, în scopul protejării spațiului public moștenit, conștientizat și respectat de către cetățenii Republicii Moldova timp de decenii, Consiliul Național al Monumentelor Istorice a decis revocarea avizelor sale eliberate la 17 ianuarie 2019 și 19 iulie 2018 pentru construirea edificiului cu 8 niveluri supraterane pe locul cafenelei Guguță, din perimetrul monumentului istoric Grădina Publică Ștefan cel Mare.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților