Președintele Camerei de Comerț și Industrie (CCI) Moldova-China, Boris Foca consideră că, diaspora, care anual transferă în R. Moldova circa un miliard de lei, bani ce se duc în consum, trebuie convinsă să investească în afaceri. Despre aceasta el a vorbit în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova, informează CURENTUL.
Boris Foca, care a studiat în România, spune că a urmărit foarte atent procesele de integrare ale acestui stat în Uniunea Europeană.
„Nu trebuie să inventăm, dar să preluăm cele mai bune practici. Îmi aduc aminte de un proiect SRL-D (n.r. – program ce acordă facilităţi pentru microîntreprinderile nou-înfiinţate). Un proiect similar ar putea fi implementat în R. Moldova și adresat diasporei – un proiect ce avea scopul de a-i stimula să investească nu în consum, 1 miliard de lei anual, dar în afaceri. Noi trebuie să-i convingem prin taxe mai mici. Totodată, e nevoie să uniformizăm toată țara din punct de vedere economic”, a explicat el.
Expertul a afirmat că, asimilarea fondurilor europene va fi o provocare pentru R. Moldova. „În România, atunci când s-a sesizat că rata absorbției fondurilor a fost mică – a fost creat Ministerul Fondurilor Europene, care a avut ca scop inclusiv monitorizarea fondurilor. R. Moldova e un stat mic, dar cu multe primării și nu toți știu ce au de făcut… Este nevoie de un val de informare masiv pentru ca să nu fie comise erori”, a mai menționat președintele CCI Moldova-China.
Boris Foca a remarcat că, pentru ca R. Moldova să fie atractivă pentru investitori este necesar să țină cont de 3 principii de bază: legislație prietenoasă, birocrație redusă și procese digitalizate; justiție funcțională – niciun investitor mare nu vine unde nu există justiție de facto; accesul la forța de muncă.
„R.Moldova nu e departe de a fi parte a UE, dar sunt domenii unde țara noastră, de una singură, nu va putea face față. UE nu e neapărat un mediu perfect, dar este cel mai bun mediu pentru ca un stat să se dezvolte. Eu sunt ferm convins că R. Moldova va face parte din familia europeană și vom accede la fonduri structurale, care sunt atât de necesare economiei naționale și asigurării unui nivel de trai mai bun al cetățenilor”, a mai spus președintele CCI Moldova-China.