[ X ]
[ X ]
[ X ]
Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Căușeni va fi restaurată în următorii patru ani
12 Octombrie

Ministerul Culturii, în comun cu Ambasada SUA în Republica Moldova, au lansat proiectul de restaurare a Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din Căușeni, transmite CURENTUL.

Pentru acest proiect, Ambasada SUA a oferit un grant în valoare de 150 mii de dolari pentru diverse lucrări de salvare și punere în valoare a monumentului arhitectural.

Proiectul de restaurare a bisericii face parte din Fondul Ambasadorilor SUA pentru Conservarea Culturală (AFCP) și va fi implementat de Centrul de Cercetări Arheologice al Republicii Moldova. Prima etapă urmează a fi finalizată până în toamna anului viitor.

Acțiunile cuprinse în această etapă vizează cercetarea arheologică a cimitirului și straturilor culturale din preajma Bisericii, finalizarea lucrărilor de proiectare a elementelor de arhitectură bisericească și a sistemului de ventilare/climatizare, sistemului control umiditate și temperatură, sistemului de iluminare în biserică etc., amenajarea rețelelor iluminare exterior, rețele de alimentare cu apă și canalizare pluvială și drenaj, amenajarea teritoriului și a zidului de incintă, consolidarea zidăriei bisericii și preconsolidarea frescei.

Termenul de restaurare este de aproximativ 4 ani. În urma finalizării proiectului vor fi create condiții prielnice pentru readucerea în circuitul public și punerea în valoare culturală, educativă, turistică și economică a unui valoros obiect de patrimoniu din Europa de Sud-Est.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților