[ X ]
[ X ]
[ X ]
Biroul Regional al Organizației Mondiale a Sănătății pentru Europa va sprijini în continuare reformele din sistemul sănătății din Republica Moldova
11 Aprilie

Conducerea Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a avut, astăzi, 11 aprilie, o întrevedere cu Dr Nedret Emiroglu, director al Departamentului de urgențe în domeniul sănătății și bolilor transmisibile al Biroului Regional pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), care se află într-o vizită de lucru în Republica Moldova, în perioada 10-12 aprilie curent, transmite CURENTUL.

Vizita se înscrie în cadrul colaborării continue dintre Biroul Regional OMS pentru Europa şi Guvernul Republicii Moldova şi reflectă obiectivele comune asumate în cadrul Acordului Bienal de Colaborare pentru anii 2018-2019.

Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Svetlana Cebotari i-a mulțumit oficialului, dar și Organizației Mondiale a Sănătății pentru suportul acordat la elaborarea politicilor şi fortificarea capacităţilor pentru îmbunătăţirea sistemului de sănătate şi a serviciilor de sănătate publică din Republica Moldova.

„Odată cu semnarea Acordului Bienal de Colaborare pentru anii 2018-2019 cu OMS, ne-am asumat ca țară niște angajamente, să prevenim bolile transmisibile și netransmisibile, inclusiv sănătatea mintală și abuzul de substanțe, să consolidăm sistemul de sănătate, inclusiv furnizarea serviciilor integrate, accesul la medicamente și sistemul de informare în domeniul sănătății. Sunt sigură că suportul OMS ne va ajuta să obținem rezultate pozitive în aceste domenii, astfel încât, cetățenii să se simtă în siguranță și să aibă acces la servicii medicale performante și de calitate”, a declarat Svetlana Cebotari.

La rândul său, Dr Nedret Emiroglu a menționat că Biroul Regional OMS pentru Europa este gata să sprijine în continuare reformele din sistemul sănătății din Republica Moldova, conform Politicii europene Sănătate 2020 și Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă, bazate pe principiul „nimeni nu trebuie lăsat fără atenție” și care reflectă în totalitate principiul acoperirii universale cu servicii medicale.

„Sunt bucuroasă să văd că activitățile curente din domeniul sănătății din Republica Moldova sunt aliniate la programele globale ale OMS”, a spus dna Emiroglu.

De asemenea, oficialul s-a referit la oferirea suportului tehnic al OMS în ceea ce privește îmbunătățirea accesului și calității serviciilor medicale, acoperirii financiare și reducerea plăților din buzunar, abordând în discuție povara bolilor netransmisibile și controlul factorilor de risc, precum consumul de alcool, fumatul, lipsa activității fizice și consumul de sare. La fel, oficialul a semnalat povara bolilor transmisibile, precum TB și HIV, referindu-se și la importanța menținerii acoperirii înalte cu vaccinuri și la controlul rujeolei, rubeolei și poliomielitei.

În cadrul întrevederii, oficialii au mai discutat despre reformarea asistenței medicale primare, regionalizarea serviciului de asistență spitalicească, consolidarea serviciului de sănătate publică, inclusiv despre suportul tehnic din partea OMS pentru asigurarea funcționalității Agenției Naționale pentru Sănătate Publică.

Totodată, părțile au menționat domeniile prioritare de asistență tehnică în perioada următoare: în domeniul farmaceutic, prin ajustarea cadrului legal la directivele Uniunii Europene, fortificarea domeniului de finanțare a sectorului de sănătate, asistență tehnică și expertiză în fortificarea măsurilor de prevenire și reducere a poverii bolilor netransmisibile și transmisibile și suport tehnic în implementarea Regulamentului Sanitar Internațional.

Organizația Mondială a Sănătății este unul dintre principalii parteneri internaţionali ce acordă suport sistemului naţional de sănătate. Asistenţa tehnică oferită Republicii Moldova de către OMS este acordată în baza Acordurilor Bienale de Colaborare, ce reflectă priorităţile pe termen de 2 ani. Acordul Bienal pentru anii 2018-2019 a fost semnat la 20 februarie curent, la Podgorica (Muntenegru).

Inapoi la arhiva noutaților