[ X ]
[ X ]
[ X ]
Beneficiile Agentului Economic Autorizat – expuse în cadrul primei sesiuni de informare
3 Iulie

Peste 80 de antreprenori au fost prezenți la prima sesiune de informare cu privire la beneficiile și avantajele statutului de Agent Economic Autorizat (AEO, eng. Authorized Economic Operator), care s-a desfășurat la Chișinău, transmite CURENTUL.

Evenimentul a fost organizat în cadrul unei ample campanii de comunicare pro-AEO, lansată de Serviciul Vamal, în parteneriat cu Programul USAID Reforme structurale în Moldova și Camera de Comerț și Industrie.

Cerințele față de AEO, procedura de obținere și beneficiile pe care le oferă sunt doar câteva subiecte discutate la întrunire, cu scopul de a încuraja companiile implicate în comerțul internațional de mărfuri să aplice pentru obținerea acestui statut.

Prezent la eveniment, directorul interimar al Serviciului Vamal, Iurie Ceban, a precizat faptul că Vama se află într-un proces continuu de implementare a procedurilor de declarare simplificate a mărfurilor și a unor noi mecanisme de facilitare a traficului transfrontalier.

La rândul său, directorul Programului USAID, Douglas Muir, a punctat că „Moldova este lider regional în dezvoltarea și implementarea statutului AEO. Programul nostru sprijină recunoașterea reciprocă a statutului AEO dintre Moldova și vecinii săi. Acesta reprezintă un factor de referință în avansarea comerțului regional și al integrării și beneficiază de un suport continuu din partea Programului”.

În intervenția sa, Natalia Calenic, vicepreședintele Camerei de Comerț și Industrie a subliniat importanța evenimentului în consolidarea parteneriatului dintre Serviciul Vamal și mediul de afaceri, menționând că „La rândul ei, Camera de Comerț și Industrie continuă să susțină exportatorii prin organizarea sesiunilor de instruire în cadrul Academiei Exportatorilor”.

La eveniment au participat specialiști din cadrul Serviciului Vamal al Republicii Moldova, experți ai Programului USAID Reforme Structurale în Moldova, reprezentanți ai Camerei de Comerț și Industrie, precum și companii care dețin deja statutul AEO pentru a împărtăși experiența lor în calitate de Agent Economic Autorizat.

Următoarele sesiuni de informare sunt preconizate la Bălți (16 iulie) și Cahul (18 iulie).

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților