[ X ]
[ X ]
[ X ]
Becuri incandescente sau becuri economice compacte?
16 August

Aproape de 10 ani, Guvernul Republicii Moldova încearcă să reducă consumul ineficient de energie electrică. În medie, pe lună, o persoană achită 155 de lei pentru lumină, ceea ce înseamnă aproximativ 1928 de lei anual, transmite CURENTUL.

Tehnologiile nu au stat pe loc și astăzi, avem mai multe alternative ce ne-ar ajuta să economisim și mai mult pe factura de energie electrică. Să le luăm pe rând și să vedem de unde am pornit și unde am ajuns.

Mulți ani la rând, oamenii au folosit și încă continuă să mai folosească becuri incandescente. Aceste becuri transformă 97% din energie în căldură în loc de lumină, ceea ce înseamnă ca noi achităm mai mult pentru „încălzirea camerei” decât pe lumina propriu-zisă. Consumul de energie este de 85 kW/an, iar durata de folosință este de 2000 ore. Becurile incandescente se încălzesc rapid și sunt considerate o sursă de lumină foarte risipitoare. Pe lângă cele menționate mai sus, există și anumite avantaje: culoarea plăcută a luminii, aprinderea rapidă, dimensiuni mici și un preț de achiziție foarte mic în comparație cu celelalte tipuri de becuri.

Un bec incandescent ușor îmbunătățit este becul cu halogen, care conține gaz cu elemente de halogen. Aceste elemente îi permit să reziste la temperaturi mai mari și să aibă o durată de viață mai lungă. Printre alte avantaje se mai numără și: lumina de înaltă calitate, redarea excelentă a culorilor, aprinderea imediată, lipsa mercurului și preț redus de achiziție. Dezavantajele principale sunt: consumul ridicat de energie electrică, temperaturi ridicate la suprafața becului și durata mică de viață, care de cele mai multe ori este între 2000-3000 ore.

Începând cu 1 septembrie 2009, becurile de uz casnic produse pentru piața europeană trebuie să respecte anumite cerințe minime în materia consumului de energie electrică. Astfel, becurile incandescente și cele cu halogen, care nu respectă cerințele pentru eficiența energetică au fost eliminate, treptat, de pe piața UE. Astfel, în schimbul lor, au început a fi folosite mai des becurile economice compacte sau mai simplu, becuri economice, care au ajuns la un nivel mai înalt de eficiență energetică. Modelele mai noi de becuri economice pot ține de la 100 000 până la 600 000 de aprinderi și stingeri, iar rezistența acestora este cuprinsă între 8000 – 15000 ore. Principalele dezavantaje sunt: mărimea mai mare decât a becurilor incandescente, aprinderea lentă și prezența mercurului. Deși becurile economice sunt considerate că au un efect de poluare mai mic, conținutul acestora poate fi toxic pentru organismul uman, în special pentru creier la copii și fetuși. Cu toate acestea, utilizarea becurilor economice compacte duce indirect la reducerea poluării cu substanțe nocive, inclusiv cu mercur. Poluarea provocată de becurile economice nereciclate este neglijabilă pe lângă avantajele reducerii consumului propriu-zis, iar riscurile intoxicării cu mercur sunt direct proporționale cu cantitatea în care acesta este prezent. În cazul unui bec economic compact, cantitatea de mercur este de aproximativ de 1000 ori mai mică decât într-un termometru.

Agenția pentru Eficiență Energetică promovează și implementează politica de stat în domeniul eficienței energetice. AEE ne îndeamnă să ne informăm cu privire la toate aspectele ce țin de eficiența energetică când dorim să procurăm un produs.

Inapoi la arhiva noutaților