[ X ]
BECS va propune crearea unei comisii care se va ocupa de înfăptuirea reformei constituționale
6 Iulie

Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor (BECS) va propune crearea în viitorul Parlament a unei comisii care se va ocupa de înfăptuirea reformei constituționale. Despre aceasta a anunțat președintele PSRM, Igor Dodon, în cadrul unui eveniment organizat la Parlament, transmite CURENTUL.

Igor Dodon a menționat că necesitatea modificării Constituției a apărut după ce guvernările care s-au perindat la putere după anul 2009 au ignorat deschis Legea Supremă și au transformat Curtea Constituțională în instrument politic.

„Necesitatea acestei comisii a apărut nu întâmplător. Pe timpurile președintelui Voronin nu era o asemenea necesitate, pentru că nu se încălca Constituția. În 2001-2009, Curtea Constituțională nu era jucător politic. După anul 2013, CC a devenit jucător și instrument politic în Moldova”, a spus Dodon.

Fostul președinte al țării a declarat că toate crizele politice de după 2009 au fost generate din cauză că nu sunt stabilite clar în Constituție mai multe subiecte, crae trebuie revăzute

„Primul – ce fel de stat suntem noi: prezidențial, parlamentar, semiprezidențial. La 5 iulie s-au împlinit 21 de ani de când Parlamentul, în 2000, cu 98 de voturi a modificat Constituția pentru ca președintele să fie ales de Parlament. În 2016, prin decizia CC s-a schimbat înapoi. Noi am ajuns în situația când nu sunt clare care sunt competențele Parlamentului, președintelui. Crizele generate în ultimii ani în mare parte sunt din cauză că nu avem claritate.

Dacă este stat parlamentar, atunci președintele țării să fie ales cu majoritate simplă, nu cu 61, din a doua- a treia încercare. Dacă e statul prezidențial sau semiprezidenial, să vedem care sunt competențele. Are dreptul președintele țării să refuze o lege votată de Parlament sau un candidat la funcția de premier propus de Parlament, așa cum a fost în ultimele luni.

Sau poate ar fi cazul să introducem în Constituție că dacă majoritatea parlamentară a propus un candidat la funcția de premier și președintele a refuzat o dată- de două ori, automat se consideră că acest candidat este înaintat și Parlamentul are dreptul să-l voteze. Pentru că atunci noi depindem de ambițiile unui politician dacă vreau sau nu să respecte Constituția”, a explicat Dodon.

Un alt element ce trebuie revăzut în Legea Supremă este modalitatea de numire a judecătorilor Curții Constituționale.

„Cu regret ne-am ciocnit de realitatea că membrii CC sunt numiți pe criterii politice. Am ajuns în situația când majoritatea CC reprezintă interesele unor partide politice. Asta nu este corect. De aceea, trebuie specificat cum sunt desemnați membrii CC și care sunt atribuțiile lor”, a spus președintele PSRM.

Totodată, Constituția trebuie să interzică funcționarilor cu rang înalt să dețină cetățenia altor state și acțiunile care pot duce la lichidarea statului Republicii Moldova.

Igor Dodon a declarat că textul noii Constituții trebuie supus votului în cadrul unui referendum național.

Inapoi la arhiva noutaților