Deputații din Fracțiunea parlamentară a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) au prezentat proiectul de lege privind statutul de neutralitate al Republicii Moldova, informează CURENTUL.
„Examinarea și aprobarea unui astfel de document este extrem importantă. Ultimele sondaje demonstrează că, cetățenii noștri se pronunță pentru acest lucru, oamenii vor să trăiască într-o Moldovă independentă. Acum este cel mai oportun moment pentru adoptarea acestui proiect de lege. La elaborarea acestui proiect am ținut cont de experiența altor state, care au stabilit astfel de regim de neutralitate: Elveția, Austria, Malta, Suedia, Turkmenistan. Suntem deschiși pentru a discuta cu mediul academic, societatea civilă și politicieni, pentru a ajunge la un consens național”, a declarat Olga Cebotari, membru al Comitetului Executiv al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), în cadrul unei conferințe de presă.
Secretarul executiv al PSRM, Vlad Batrîncea a spus că, acest proiect nu este unul politic și nu este legat de situația curentă din regiune.
„Este o formulă de a supraviețui în lumea contemporană. Această normă trebuie să devină una funcțională, clară și să aibă instrumente clare. O bună parte a deputaților au înțeles argumentele noastre, că nu este vorba despre conjunctura politică, ci despre anumite mecanisme care necesită discuții și aprobarea în termen util. Nu este nimic de interpretat în noțiunea de neutralitate, este o necesitate istorică și politică, care permite RM să se dezvolte ca un stat civilizat”, a menționat Batrîncea.
Deputatul a mai spus că, legea aceasta vorbește clar și răspicat despre faptul că țara noastră are principii de neparticipare sub nicio formă în conflicte militare.
Totodată, BCS a făcut un apel către Partidul Acțiune și Solidaritate(PAS): „Suntem flexibili și adecvați când elaborăm un proiect de lege și înțelegem că scopul major este de a vota acest proiect și de a nu polariza pozițiile partidelor politice din Parlament. Suntem deschiși să discutăm asupra anumitor prevederi. Propunem crearea grupului de lucru că să putem lucra la nivel juridic. Nimic nu este bătut în cuie în afara principiilor. Dacă grupul va conveni ca proiectul acesta să fie modificat, suntem deschiși să discutăm. Nu este un proiect ideologic și de partid. Este important să elaborăm ceea ce va fi funcțional, nu doar acum, dar și pe zece ani înainte”.
Cristina Jicol