[ X ]
Babuc: Cum ar fi comentat dl Ministru Litvinenco un asemenea aviz, dacă acesta ar fi fost adresat reprezentanților altei guvernări?
14 Decembrie

Președintele interimar al Partidului Democrat din Moldova (PDM), Monica Babuc, spune că juriștii Comisiei de la Veneția au făcut praf din modificările aduse Legii Procuraturii, procedura de suspendare a Procurorului General și adjuncții săi, dar și modificarea componentei Consiliului Superior al Procurorilor, transmite CURENTUL.

Monica Babuc se întreabă cum ar fi reacționat ministrul Litvinenco, dacă guvernarea aparținea altcuiva.

„Un singur lucru aș vrea să știu: cum ar fi comentat dl Ministru Litvinenco un asemenea aviz dacă acesta ar fi fost adresat reprezentanților altei guvernări și nu a guvernului PAS? Etala cu nonșalanță caracterul consultativ al avizului ori scotea lumea în piață?”, se întreabă Babuc.

Menționăm că, Comisia de la Veneția a făcut public Avizul privind modificările la legea cu privire la Procuratură din din 24 august 2021.

Cele mai importante recomandări ale Comisiei de la Veneția:

• așteptarea legitimă a membrilor CSP de a-și finaliza mandatele nu trebuie perturbată fără motive foarte bine întemeiate;
• procedura de „evaluare a performanțelor” Procurorului General ar trebui revizuită semnificativ. În special, legea ar trebui să descrie în mod clar natura și principalii indicatori ai evaluării performanței și să clarifice prin ce diferă aceasta procedură de răspunderea disciplinară. CSP poate fi abilitat cu sarcina de a defini reglementări mai specifice, dar întotdeauna în cadrul prevăzut de lege. Comisia de evaluare (CE) nu ar trebui să aibă dreptul să funcționeze fără membrii procurori, iar legea ar trebui să stipuleze în mod clar că recomandările CE nu sunt obligatorii pentru SCP;
• CPS ar trebui să aibă puterea de a decide dacă suspendarea PG în legătură cu un dosar penal intentat împotriva sa este justificată; suspendarea PG nu ar trebui să înceteze automat mandatele adjuncților săi;
• în cazul suspendării PG sau în cazul în care funcția acestuia devine vacanta, unul dintre adjuncți ar trebui să fie numit de către CPS ca PG interimar pentru timpul necesar încheierii procesului penal și/sau alegerii unui nou PG. Ar putea fi instituite măsuri de protecție suplimentare să excludă orice influență a PG suspendat sau demis asupra procesului penal sau a altor proceduri împotriva acestuia.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților