[ X ]
[ X ]
[ X ]
Avocatul Poporului solicită instituirea unui mecanism special de monitorizare a drepturilor omului în Transnistria
14 Septembrie

???????? ????????? ? ??????? ???????? ???????? ???????????? ??????? ?? ??? ?̦? ????????? ?????? ?????????e ?????? ??? ?????? ??? ??????? ??????????? ???? ???????? ??????? ?? ???????????? ? ??????????? ?????? ?̂? ???????? ??????????????̆.

În îndeplinirea atribuțiilor de mandat, Avocatul Poporului al Republicii Moldova, Ceslav Panico a transmis două solicitări către Secretarul General al Organizației Națiunilor Unite, Antonio Guterres și Comisarei pentru Drepturilor Omului al Consiliului Europei, Dunja Mijatović. Astfel, Avocatul Poporului a comunicat Înalților funcționari despre situația curentă cu privire la respectarea drepturilor omului în regiunea transnistreană și regresul înregistrat în ultima perioadă la acest capitol.

În acest context, Ombudsmanul a comunicat despre acțiunile întreprinse de Instituția Națională a Drepturilor Omului – Oficiul Avocatului Poporului în scopul monitorizării respectării drepturilor omului în teritoriile necontrolate de autoritățile constituționale.

De asemenea, a fost specificat faptul că deși în perioada anului 2022, Oficiul Avocatului Poporului a reușit să întreprindă două vizite de monitorizare, în instituțiile de detenție în sânga Nistrului, totuși, se evidențiază faptul că accesul în regiunea separatistă rămâne a fi interzis pentru Avocatul Poporului și pentru întreaga Instituție a Drepturilor Omului. Astfel, o monitorizare independentă a respectării drepturilor omului și oferirea unui mecanism de protecție pentru persoanele din regiunea transnistriană nu pot fi realizate eficient și sigur în conformitate cu standardele internaționale.

Ombudsmanul a mai atras atenția instituției internaționale și asupra faptului că odată cu începerea conflictului armat a Federației Ruse împotriva Ucrainei, situația drepturilor omului în regiunea transnistreană a cunoscut o înrăutățire considerabilă. Astfel, autoritățile separatiste au interzis contactul persoanelor cu autoritățile constituționale și au instituit și o pedeapsă penală pentru astfel de acțiuni, precum și au impus restricții adiționale privind deplasarea în regiune a persoanelor. Totodată, asasinarea liderilor politici din regiune rămâne a fi un risc perpetuu pentru persoanele care doresc să se afirme în spațiul public. În același timp, dialogul dintre Chișinău și Tiraspol pe problematica drepturilor omului este blocată de mai mulți ani de către reprezentanții de la Tiraspol.

Aceste aspecte sunt indicate și în Raportul Anual al Avocatului Poporului pentru 2022, care poate fi accesat la site-ul www.ombudsman.md

Respectiv, în contextul celor expuse Ombudsmanul a solicitat oficialilor internaționali de a institui o nouă procedură de monitorizare, inclusiv prin instituirea unui Raportor special sau a unei misiuni speciale pe problemele drepturilor omului din regiunea transnistriană. Oficiul Avocatului Poporului va asigura tot suportul necesar în cazul în care instituțiile solicitate vor da curs cererii adresate.

Inapoi la arhiva noutaților