[ X ]
[ X ]
[ X ]
Aviz pozitiv pentru modificări în Constituție, ce vizează integrarea europeană a RM
11 Decembrie

Curtea Constituțională a Republicii Moldova (CCM) a dat aviz pozitiv la proiectul de lege pentru modificarea și completarea Constituției Republicii Moldova (modificări ce vizează integrarea europeană a Republicii Moldova). Hotărârea a fost pronunțată, astăzi, de președintele instituției , Tudor Panțâru, informează CURENTUL.

CC a subliniat că inițiativa legislativă, înaintată de 37 de deputați, este conformă Constituției și nu încalcă limitele revizuirii impuse de Legea Supremă.

Potrivit hotărârii, proiectul de lege poate fi adoptată de Parlamentul Republicii Moldova după cel puțin 6 luni de la data prezentării.

Avizul CCM este definitiv, nu poate fi suspus nici unei căi de atac, intră în vigoare la data prezentării și se publică în Monitorul Oficial.

Amintim că, Partidul Democrat din Moldova a anunțat, la 12 septembrie 2017, că inițiază modificarea Constituției prin introducerea unei referințe care spune clar că orientarea strategică a Republicii Moldova este integrarea europeană. Atunci, liderul PDM, Vlad Plahotniuc, a spus că „inițiativa pornește chiar de la o hotărâre a Curții Constituționale, cu numărul 24, din 9 octombrie 2014. Prin acea hotărâre CC constată că orientarea spre spațiul valoric democratic european este un element definitoriu al identității constituționale a Republicii Moldova”. „Facem acest lucru pentru că vrem ca toată lumea să înțeleagă clar că direcția pe care mergem este integrarea europeană, iar toate instituțiile statului să acționeze doar pe această direcție, indiferent de schimbările politice care au loc în viitor sau de interesele unor sau altor persoane”, a declarat atunci liderul PDM.

Cristina Gurez

Inapoi la arhiva noutaților