[ X ]
[ X ]
[ X ]
Autorizarea medicamentelor importate de către agenții economici din regiunea transnistreană, pusă în discuție la Tiraspol
7 Iulie

Astăzi, 7 iulie 2023, la oficiul din or. Tiraspol al Misiunii OSCE în Republica Moldova, a avut loc cea de-a 2-a reuniune din anul curent a experților de pe ambele maluri ale Nistrului din cadrul grupurilor de lucru pentru ocrotirea sănătății. Prima reuniune s-a desfășurat în data de 07 februarie 2023.

Delegația de la Chișinău a fost condusă de către dl Dragoș Guțu, Director general al Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM), cu participarea reprezentanților Agenției Naționale de Reglementare a Activităților Nucleare și Radiologice (ANRANR) și din cadrul Biroului politici de reintegrare.

Chișinăul a propus un set de soluții la problemele ce vizează îmbunătățirea nivelului de protecție a sănătății și a calității prestării serviciilor medicale locuitorilor de pe malul stâng al râului Nistru și din mun.Bender.

A fost abordat cazul autorizării unui dispozitiv medical radiologic de tip tub Roentgen pentru instalație tomografică de diagnostic, importat pentru una dintre unitățile spitalicești din regiunea transnistreană. Chișinăul a propus desfășurarea unei vizite de documentare-evaluare la fața locului a condițiilor de exploatare a respectivului echipament pentru a fi verificată respectarea standardelor internaționale de asigurare a siguranței personalului medical și a pacienților. A fost subliniată alinierea Republicii Moldova la prevederile acordurilor internaționale de resort și la directivele Euratom, care impun respectarea strictă a protocoalelor existente.

Cu referire la subiectul ce vizează securitatea radiologică la sanatoriul „Nistru” din or. Camenca, experții de la Chișinău au solicitat desfășurarea unei anchete care să elucideze situația. S-a convenit că discuțiile vor continua în această direcție.

A fost reabordat, de asemenea, subiectul autorizării medicamentelor importate de către agenții economici din regiunea transnistreană, conducătorul grupului de lucru de la Chișinău referindu-se la progresele înregistrate din partea autorităților naționale prin extinderea numărului pozițiilor de medicamente autorizate pentru import și includerea acestora în registrul național de profil, ceea ce creează o dinamică pozitivă.

Dialogul experților pe teme de actualitate va continua în modul stabilit

Inapoi la arhiva noutaților