[ X ]
[ X ]
[ X ]
Aureliu Ciocoi, la lansarea volumului semnat de Igor Vieru: „Acest pământ are foarte multe talente care trebuie promovate și în afara țării”
17 Iunie

Prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi, a participat la lansarea volumului de lucrări ale pictorului Igor Vieru, intitulat „Album”. De apariția compoziției s-a îngrijit regizorul de film, Roland Vieru, care este și fiul ilustratorului de cărți, transmite CURENTUL.

În cadrul evenimentului a fost vernisată și o expoziție de 8 portrete ale marilor poeți și scriitori, care fac parte din Colecția de artă plastică a Muzeului Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu”.

Ediția a apărut la 33 de ani de la moartea omului de artă Igor Vieru și cuprinde o mare parte din lucrările realizate de-a lungul vieții. Cu această ocazie, premierul interimar, Aureliu Ciocoi, a apreciat calitatea înaltă a ediției, menționând că paginile volumului de picturi conține istorie, emană mândrie și multe emoții de recunoștință.

„Această prezentare este dovada faptului că pământul nostru are foarte multe talente care trebuie să fie promovate nu doar în interiorul țării, dar și în afara ei. Cred că este obligația fiecărei misiuni diplomatice a Republicii Moldova care lucrează în străinătate să aibă în biblioteca sa cel puțin câteva exemplare din acest distins album pentru a-l prezenta oamenilor de cultură din alte state. Ca dovadă a faptului că avem și noi „Da Vincii” noștri, oameni de artă care din păcate sunt foarte puțin cunoscuți peste hotare”, a declarat Aureliu Ciocoi.

Șeful Guvernului a mai subliniat necesitatea de a institui în cadrul misiunilor diplomatice funcția de atașat cultural, astfel încât și peste hotarele țării să fie știute și promovate valorile naționale și culturale ale neamului nostru.

NOTĂ: Igor Vieru s-a născut la 23 decembrie 1923 în România, satul Cernoleuca (actualmente în nordul Republicii Moldova) și s-a stins din viață la data de 24 mai 1988. A fost pictor și ilustrator de cărți. Împreună cu Grigore Vieru și Spiridon Vangheli propun copiilor din clasa I cel mai frumos și prietenos „Abecedar” din fosta URSS. Tot alături de Grigore Vieru a semnat și volumele „Duminica cuvintelor” și „Mama”. Pictorul a ilustrat numeroase cărți pentru copii: „Poveste lui Harap Alb” și „Capra cu trei iezi” de Ion Creangă; „Poezii”, de Mihai Eminescu; „Guguță, căpitan de corabie” și „Băiețelul din Coliba Albastră” de Spiridon Vangheli ș.a.

Inapoi la arhiva noutaților