[ X ]
[ X ]
[ X ]
Auditul mijloacelor financiare ale Fondului rutier – prezentat de CCRM la Parlament
19 Februarie

Curtea de Conturi a Republicii Moldova (CCRM) a prezentat în cadrul Comisiei de control al finanțelor publice a Parlamentului Republicii Moldova Raportul cu privire la auditul performanței gestionării mijloacele financiare ale Fondului rutier, aprobat prin Hotărârea Curții de Conturi nr. 66 din 05.12.2017, transmite CURENTUL.

Curtea de Conturi la ședință a fost reprezentată de către Violeta Andrieș, membru CCRM, echipa de audit: Aliona Oboroceanu și Veaceslav Damian, și Reghina Bogatîreț, șef Direcția juridică.

Violeta Andrieș, în discursul său, a menționat despre perioada supusă auditării (anii 2014-2016), precum și termenul de executare a recomandărilor și modalitățile de implementare a acestora.

Echipa de audit a prezentat succint principalele constatări, concluzii și recomandări. ca urmare a realizării misiunii de audit „Dacă au fost gestionate în mod eficient și eficace mijloacele financiare ale Fondului rutier în vederea asigurării dezvoltării infrastructurii rutiere de calitate?”.

Auditul s-a focusat pe identificarea, verificarea și analizarea problemelor existente în procesul de constituire, utilizare și monitorizare a resurselor Fondului rutier, prin prisma performanței realizate în perioada anilor 2014-2016, valoarea mijloacelor financiare evaluate constituind 3,4 mld. lei.

Pentru redresarea situațiilor elucidate, precum și înlăturarea deficienților constatate în cadrul auditului, Curtea de Conturi a înaintat 18 recomandări, autorităților implicate în formarea și gestionarea mijloacelor Fondului rutier, care au urmat a fi realizate în termen de 12 luni până în luna februarie a anului 2019. Așadar din 18 recomandări, pe 6 din ele, până la moment, de către entități nu au fost remise informații referitor la gradul de implementare a acestora.

Neînlăturarea lacunelor are un impact nefavorabil asupra utilizării eficiente și eficace a banului public din Fondul rutier în detrimentul cetățeanului și a societății în ansamblu.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților