[ X ]
[ X ]
[ X ]
Audieri privind expulzarea cetățenilor turci. Candu: E informație de tip secret de stat
8 Septembrie

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, după audierile parlamentare în cazul expulzării din țară a celor 7 cetățeni de la Liceul Teoretic „Orizont”, a susținut o conferință de presă, informează CURENTUL.

„De fapt, în Parlament în cadrul Comisiei pentru Securitatea Statului există o subcomisie pentru control al Serviciului de Informații și Securitate (SIS). Astfel, această subcomisie a organizat astăzi audieri în forma închis, deoarece la raport au fost chemați, în primul rând, cei de la SIS. Ei au venit cu informație clasificată, cu secret de stat. Ședința a fost în format închis”, a comunicat el.

Totodată, Candu a comunicat unele date de la SIS.

„Vă voi putea da doar o informație succintă. În primul rând, trebuie de menționat din start că subiectul este destul de complex și complicat. SIS în formele în care el s-a dezvoltat, încă din anul 1997-1998, monitorizează și are dosare operative pe anumite subiecte cu privire la prevenirea actelor de terorism. Deci, sunt și unele persoane care, inclusiv, sunt în legătură cu Liceul Teoretic „Orizont”, iar aceste dosare sunt din 1997-1998. Astfel, nu are nici o legătură cu cine e astăzi la guvernare în Republica Moldova sau în Turcia”, a mai declarat acesta.

În același timp, el a comunicat și alte date cu privire la cetățenii străini din Republica Moldova.

„Pe parcursul ultimilor 3-4 ani, legate de aceste dosare au fost peste 48 de persoane, cetățeni străini. Au fost deschise dosare penale, sute de pagini, și în baza tuturor investigațiilor, dintre cele 47 de persoane – cetățeni străini – 18 persoane au fost declarate ca persoane indezirabile. Din cele 18 persoane considerate indezirabile – 7 persoane au fost expulzate. A fi declarat indezirabil nu e noutate. Legat de aceste 7 persoane, subiectul e mult mai sensibil, deoarece sunt angajați ai unui liceu. SIS, pe tot parcursul acestor ani, a conlucrat cu serviciile străine din alte state, dar nu s-au declanșat procesele la solicitările serviciilor turcești. Din cele ce au fost raportate, întocmai s-a respectat legislația. Cred că, nu este ultima ședință de acest gen”, a comunicat el.

Prin urmare, el a vorbit despre unele solicitări cu privire la liceul „Orizont”.

„Nu este un secret pentru nimeni că, autoritățile Republicii Moldova au primit de mai multe ori solicitări legate de închiderea liceului „Orizont”. De fiecare dată am răspuns că nici astăzi, nici mâine liceele „Orizont” nu vor fi închise, atât timp cât sunt respectate normele și legislația Republicii Moldova”, a spus Candu.

Mihaela Conovali

Inapoi la arhiva noutaților