[ X ]
[ X ]
[ X ]
Audieri privind anularea sistemului mixt. Se cere revenirea la „ziua tăcerii”
22 Iulie

Audieri asupra proiectului de lege privind anularea sistemului electoral mixt și revenirea la sistemul electoral pe liste de partid a avut loc astăzi, la Parlament, informează CURENTUL.

Vicepreşedintele Partidului Partidul Nostru, Ilian Caşu, susține înlăturarea unor prevederi.

„Anularea zilei tăcerii și certificatul de integritate, sunt niște invenții a fostei guvernări. Ele, evident, trebuie excluse”, a ținut să precizeze Cașu.

Activistul civic, Valeriu Pașa, a vorbit despre candidații independenți. „La locale, în loc să aibă 30 de zile de colectare a semnăturilor, independenții au 10 zile”, a comunicat Pașa. Totodată, activistul a declarat că, „campania electorală trebuie să devină mai accesibilă celor cu mai puțini bani”. „La noi, în loc să facă campanie electorală, candidații se ocupă de birocrație”, a mai adăugat Pașa.

Președintele Partidului Democrația Acasă, Vasile Costiuc, a comunicat despre revenirea unei dispoziții. „Susținem să revenim înapoi la ziua tăcerii, în zilele de sâmbătă și duminică”, a declarat Costiuc.

Deputatul Sergiu Litvinenco a venit cu o propunere în cadrul sistemului de vot. „Soluția noastră este să permitem votul în afara țării cu buletine și pașapoarte expirate. Nu conferim caracter valabil unui pașaport expirat, dar în acest caz ar fi o opțiune folosirea acestui pașaport”, a evidențiat Litvinenco.

Totodată, Valeriu Pașa a venit cu o altă propunere în acest sens. „Să fie exclusă lista de acte, să includem doar 3 acte care sa aibă IDNP. Altfel, oamenii vin, stau 2 ore în rând și pleacă. E inutil”, a precizat Pașa.

La rândul său, deputatul Iurie Reniță a declarat: „Susțin propunerea ca, orice act, care are cod IDNP valabil, să fie acceptat la vot în diasporă”.

Președintele Partidului Voința Poporului, Ștefan Urîtu, nu a susținut propunerea.  „Suntem categoric împotriva votării cu pașapoartele expirate. Noi nu trebuie să-i favorizăm pe cei care nu vor să facă efort. Legea trebuie să fie respectată”, a conchis liderul politic.

Mihaela Conovali

Inapoi la arhiva noutaților