[ X ]
[ X ]
[ X ]
Audierea raportului Kroll II, cerută în Parlament. Ce s-a decis
16 Martie

Socialiștii au cerut astăzi, în debutul ședinței Parlamentului, audierea Guvernatorului Băncii Naționale a Moldovei (BNM) cu privire la al doilea raport integral de investigație privind furtul miliardului din sistemul bancar, efectuat de compania Kroll și audierea Procurorului General și directorului CNA privind acțiunile întreprinse pentru recuperarea miliardului din sistemul bancar, informează CURENTUL.

Socialistul Vlad Batrâncea: „Au trecut aproape 4 ani, deja și partenerii din afara țării s-au expus printr-o rezoluție, că RM nu întreprinde nimic pentru reîntoarcerea banilor. Nu este vorba de justiție, ci – de reîntoarcerea banilor. Pe parcursul a 4 ani, banii nu s-au recuperat în mod practic. De aceea, insistăm să audiem situația la ziua de azi – cum de întors banii și, totodată, poporul RM a plătit pentru aceste rapoarte, respectiv trebuie suspus dezbaterilor ca să fie informată întreaga societate”.

Liberalul Lilian Carp: „Este o inițiativă care nu are culoare politică. Noi, PL, întotdeauna am insistat să cunoaștem, totuși, cum au fost delapidați acești bani, mai ales că am fost și înlăturați și de la guvernare, atunci când au fost furați acești bani în liniște, pentru a nu avea gălăgie. Auzim că anumite sume de bani se întorc, dar știm că acești bani nu sunt din procesul de hoție, dar din vânzarea unor bunuri. Trebuie să cunoaștem clar care sunt acțiunile. Cu adevărat s-au alocat bani pentru aceste rapoarte. Nu sunt rapoarte care doar să le citească 2-3 persoane. Nu văd problema, măcar și cu ușile închise, măcar noi să cunoaștem cine sunt”.

Liberal-democratul Iurie Țap: „PLDM susține această inițiativă, noi doar am precizat și faptul că autoritățile statului trebuie să răspundă și la întrebările cum au acționat în perioada respectivă”.

Comunistul Vladimir Voronin: „Și noi susținem aceste audieri. Mai mult de atât că, după ultima informație, Kroll, din cauza noastră, a furtului acestui miliard, se desființează și se comasează cu altă companie în America. Pe urmă nici nu o să găsim nici urmele lui Kroll, nu că a miliardului”.

În final, Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a afirmat că Vladimir Voronin are un deosebit simț al umorului. „Și, probabil, o bună sursă de informare – câteodată”.

De menționat că, inițiativa nu a întrunit numărul necesar de voturi, respectiv a fost respinsă.

Andriana Cheptine

Inapoi la arhiva noutaților