Deputatul, dar și candidatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) la următoarele alegeri parlamentare anticipate, Sergiu Litvinenco susține că, în ziua când va avea ședința de constituire a noului Parlament, deputații PAS vor depune la Curtea Constituțională (CC) două proiecte de modificare a Constituției, informează CURENTUL.
„O reformă veritabilă a justiției este vitală pentru a asigura o viață mai bună pentru oameni. Nu poți să asiguri bunăstare atâta timp cât nu faci dreptate. Niciodată nu vei putea majora salariile, ridica pensiile, repara drumuri, școli, grădinițe, spitale atâta timp cât țara este furată. Pentru ca banii se duc la hoți în loc să meargă la salarii, pensii, drumuri, școli, grădinițe, spitale”, a declarat reprezentantul PAS, în cadrul unor declarații de presă.
De aceea, el anunță: „În chiar ziua când va avea ședința de constituire a noului Parlament, deputații PAS vor depune la Curtea Constituțională 2 proiecte de modificare a Constituției. Ambele sunt deja elaborate și așteaptă aprobarea”.
În primul rând, Litvinenco spune că este vorba de proiectul care ar simplifica mecanismul de confiscare a averii funcționarilor și demnitarilor.
„Este clar că cu un salariu de 5, 10 sau 20 de mii de lei de la stat un funcționar sau demnitar nu poate să-și construiască vilă de 5 milioane de euro în țară sau peste hotare, și nu poate să-și cumpere mașină sau mașini de zeci de mii de euro. Cel mai probabil banii pentru aceste averi sunt obținute prin corupție și mită. Deci, atâta timp cât funcționarul nu poate să-și justifice averea, aceasta trebuie confiscată. Proiectul de lege constituțională are menirea să facă mai ușoară confiscarea averii acestor funcționari prin faptul că inversează sarcina probei – nu doar statul trebuie să demonstreze că proveniența averii este nejustificată, ci și funcționarul trebuie să dovedească că proveniența averii este legală. Dacă nu poate să dovedească asta, averea trebuie confiscată. Norma se referă nu doar la averea deținută formal de funcționar, ci de averea reală – indiferent că e scrisă pe mamă, soră, soacră etc.”, spune el.
Al doilea proiect de lege, candidatul spune că, ține de limitarea imunității deputaților: „Propunem ca pentru infracțiunile de spălare a banilor, corupere pasivă, trafic de influență și îmbogățire ilicită să nu se aplice imunitatea. Înțelegem că deputații trebuie protejați de hărțuiri din partea oponenților politici. Mai ales când e vorba de exprimarea opiniilor. Asta însă nu trebuie să fie paravan pentru a lua mită sau a îndeplini alte acțiuni ilegale. Deci, deputații trebuie să fie egali cu toți cetățenii țării când e vorba de infracțiuni corupționale”.
Litvinenco mai declară că, imediat după obținerea avizului de la Curtea Constituțională, aceste proiecte vor fi depuse la Parlament. „Și, conform prevederilor constituționale, vor fi ulterior votate și vor deveni parte integrală din Constituție”, a conchis el.
Mihaela Conovali