[ X ]
[ X ]
[ X ]
Astăzi este marcată Ziua Nistrului: Fiecare din noi poate aduce un omagiu Nistrului
30 Mai

În fiecare an, în ultima zi de duminică a lunii mai, conform Hotărârii Parlamentului, în R. Moldova este sărbătorită Ziua Nistrului.

În contextul pandemiei de COVID-19, anul acesta nu vor avea loc evenimente în masă. Chiar și așa, fiecare dintre noi poate aduce un omagiu râului Nistru, zi de zi protejând apa, aceasta sursa vitală, dar din păcate epuizabilă.

Râul Nistru – principala arteră acvatică a Republicii Moldova, joacă un rol vital în aprovizionarea populaţiei cu apă potabilă, în asigurarea necesităţilor agriculturii, industriei şi, în general, în dezvoltarea durabilă a ţării. Concomitent, fluviul Nistru reprezintă sursa principală de aprovizionare cu apă potabilă a unor localităţi ale Ucrainei, inclusiv a regiunii Odessa, sursa ce determină existenţa unor zone umede de importanţă internaţională, precum şi starea ecosistemului Mării Negre.

Nistrul are o lungime de 1362 km, este unul dintre cele două râuri principale ale Republicii Moldova, care prezintă o sursă sigură de apă potabilă de calitate. Nistrul face parte din cele mai importante 9 cursuri de apă din Europa şi este unul dintre cele mai interesante râuri din regiune. Multe culturi, popoare, tradiţii şi obiceiuri s-au dezvoltat pe malurile sale în trecut.

Nistrul izvorăşte în Carpaţii orientali (pe versantul de nord-vest al Muntelui Rozluci, în Ucraina, la altitudinea de 760 m şi se revarsă prin limanul omonim în Marea Neagră. Sectorul superior al Nistrului se află pe teritoriul Ucrainei.

Inapoi la arhiva noutaților