[ X ]
[ X ]
[ X ]
Asociația Forța Fermierilor: Nu am cerut să fie acordat sprijin de la gura copiilor și bătrânilor
29 Iunie

Asociația Forța Fermierilor vine cu o reacție, în legătură cu declarațiile făcute ieri de ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, la un post de televiziune, pe care le consideră ”iresponsabile și manipulatorii”.

Ei susțin că Vladimir Bolea cunoaște mai bine decăt orice cetățean că agricultorii încă toamna 2022 au cerut ca guvernul să se adreseze către Uniunea Europeană pentru acordarea sprijinului financiar producătorilor agricoli din Republica Moldova, afectați concomitent de multiple crize. Anume așa au procedat țările din Bazinul Mării Negre cum ar fi România, Polonia, Slovacia, Bulgaria și Ungaria.
”Accentuăm că fermierii nu au cerut să fie acordat acest sprijin din surse interne ale bugetului de stat sau de la gura copiilor și bătrânilor, așa cum a declarat domnul ministru. Rămâne mare-mare întrebare de ce persoanele abilitate nu și-au făcut treaba și au tărăgănat timp de 9 luni adresare către UE. Nu am văzut să răspundă cineva pentru acest act de sabotaj”, afirmă Asociația Forța Fermierilor.
Potrivit lor, recent, cu mare întârziere, ministrul agriculturii a solicitat la Bruxelles suport financiar în valoarea de circa 1,2 mlrd lei pentru depășirea crizei fără precedent în agricultură. Asociația Forța Fermierilor a propus reducerea acestei sume la 700 mln lei, cu condiția că sprijinul de urgență să fie acordat exclusiv agricultorilor micro, mici și mijlocii.
”Mai mult ca atăt, noi eram de acord ca prima tranșa de salvare să fie alocată în mărime de 350 mln lei. Totodată, atragem atenție că suma identificată de 200 mln lei nu este cu mult mai mare față de banii, alocați pentru majorarea salariilor miniștrilor și secretarilor de stat. Nu am auzit ca domnul ministru să refuze de dublarea salariului din contul copiilor și pensionarilor”, declară fermierii.
Mai mult, ei spun că ministrul cunoaște ”toate cifrele ale unei catastrofe, care deja se produce în rândurile fermierilor micro, mici și mijlocii. Acești oameni nu mai au rezerve să suporte doi ani la rând criza de proporție în ramura”.
”Agricultorii actualmente se luptă pentru supraviețuire economică și salvarea satelor. Inacțiunile ministerului agriculturii și atacuri în adresa producătorilor agricoli mici și mijlocii sunt tratați de foarte mulți fermieri ca politica conștientă de susținere a holdingurilor mari, care urmăresc să transforme țara în moșia lor și nu au niciun interes în dezvoltarea agriculturii cu valoarea adăugată înaltă și păstrarea localităților rurale. Îi amintim domnului ministru poziția lui de 3 ani în urmă în privința compensațiilor, atunci când el totalmente susținea revendicările acelorași fermieri, care azi au ieșit la protest. Nu credem că atunci poporul Moldovei a fost mai bogat. Regretăm că acum domnul Bolea acționează ca politician cinic și nu ca un om de stat”, se spune în declarația Asociației.
Totodată, fermierii atenționează că ”declarațiile iresponsabile și pline de populism electoral ale unor demnitarilor de rang înalt sunt foarte periculoase și provoacă doar tensiuni în societate”.
”Asociația Forța Fermierilor mai are speranța că Guvernul și Președinția vor reacționa și vor curma orice tentativă de a încinge conflictele interne și confruntări între diferite grupuri sociale”, se mai indică în declarație.
Inapoi la arhiva noutaților