Secretara de stat a Ministerului Justiției, Nadejda Burciu, a deschis lucrările Grupului de lucru pentru elaborarea propunerilor de modificare a legislației pe segmentul asistenței medicale acordată persoanelor aflate în detenție, instituit pe 20 septembrie, prin ordinul Ministrului Justiției, informează CURENTUL.
În mesajul său, Nadejda Burciu a menționat că, potrivit jurisprudenței Curții Europene pentru Drepturile Omului, sănătatea în instituțiile penitenciare este apreciată drept cel mai vulnerabil aspect al vieții din mediul carceral și necesită o ocrotire amplă. Totodată, luând în considerare condamnările Republicii Moldova la CEDO pentru asistența medicală neadecvată acordată persoanelor private de libertate, secretara de stat a subliniat că Ministerul Justiției își propune să identifice soluții viabile pentru creșterea calității serviciilor medicale din detenție, îndeplinind, astfel, recomandările Consiliului pentru prevenirea torturii din Republica Moldova (CpPT), Comitetului pentru prevenirea torturii al CoE (CPT), Comitetului împotriva torturii al Organizaţiei Naţiunilor Unite ș.a.
Subiectul abordat în cadrul primei ședinței a fost asigurarea serviciilor medicale în instituțiile medico-sanitare publice din fondul de asigurare medicală (CNAM) pentru categoriile de deținuți asigurați de stat (minori, gravide, pensionari, persoane cu dizabilități).
Astfel, grupul de lucru urmează să analizeze diferite modalități de îmbunătățire a asistenței medicale în instituțiile penitenciare și să elaboreze propuneri de politică publică – „Servicii medicale de calitate pentru persoanele deținute în penitenciare”.
La ședință au participat deputați din Parlamentul Republicii Moldova, Directorul CNAM, Ion Dodon, reprezentanți ai Administrației Naționale a Penitenciarelor, Avocatului Poporului și Asociației Promo-Lex.