[ X ]
[ X ]
[ X ]
Arheologii încă cercetează unul și același sit! Ce are așa important
6 Septembrie

Arheologii moldoveni continuă să descopere noi vestigii în zona șanțului 5 de la Cobani. Directorul general al Agenției Naționale Arheologice, Vlad Vornic, a oferit detalii despre cercetările desfășurate în prezent, transmite CURENTUL.

Zilele acestea angajații Agenției Naționale Arheologice au întreprins cercetări și au extins săpăturile arheologice în zona șanțului 5. Este un șanț orientat pe direcția Nord – Est , Sud – Vest și străbate situl preistoric Gutenea de la Cobani pe stâncuță aproximativ la jumătatea lui.

„Acest șanț are o lățime de 1,5 m și o adâncime de circa 1 m de la suprafața solului și 0,7-0,8 m de la nivelul  identificării. În unele zone acest șanț prezintă în partea superioară aglomerări mari de lut ars, astfel bucăți de lut ars se întâlnesc pe toată umplutura lui și o zonă bucșită cu bucăți de lut ars printre care se găsesc fragmente de vase ceramice, pietre. Evident semnificația este mai greu de deslușit, însă deocamdată înregistrăm și recuperăm toate vestigiile găsite în cuprinsul acestui șanț care are o formă de V ca și șanțul numărul 4. Această zonă a fost supusă unui alt complex puțin adâncit, însă umplutura lui e puțin diferită ce cea a șanțului , cenușiu închis, fapt care se vede și în profil. Umplutura diferită a acestui complex de cea a șanțului . Urmează să extindem săpătura și în această zonă și să continuăm săpăturile spre Est pentru a epuiza cercetarea acestui șanț ce are o lungime păstrată de peste 70 de metri , o porțiune surprinsă de 20 de metri și sunt posibile și săpăturile pe o distanță de 30 de metri”, a spus Vlad Vornic.

Mihaela Grosu

Inapoi la arhiva noutaților