Țările arabe și Turcia sunt principalii importatori de ovine din Republica Moldova. Până nu demult, ele importau atât carne la kilogram, cât și animale vii din țara noastră. Ce-i drept, în cantități foarte mici. Însă, în 2018, situația a devenit dramatică, informează CURENTUL.
Solicitat de reporterul nostru, Pintilie Bulgaru, președintele Federației Crescătorilor de Ovine și Caprine din Republica Moldova, a spus că, din diverse motive, Orientul Mijlociu a decis să renunțe la producția moldovenească.
„Nu avem unde exporta. Mai veneau înainte arabii, însă din diferite motive acum nu vor să cumpere. Acum, toată producția se îndreaptă spre abatoare, pentru 32-33 de lei pentru un kilogram. Producția a scăzut brusc. Lipsește o piață de desfacere, peste hotarele țării nu avem unde exporta. Nu vrea să cumpere nimeni. Au fost încercări de a livra în Dubai, însă iar apar probleme din lipsa de abatoare, nu avem cu ce transporta, cu vaporul nu iese, avioane specializate în Moldova nu există, și încă multe alte zeci de mii de scuze. De aceea, oamenii dau la abator carnea, pentru un preț mizer”, spune el.
Mai mult, oamenii nu știu ce să facă cu producția lor, care în 2018 nu este solicitată.
„Noi, crescătorii de oi din Moldova suntem nemulțumiți, indignați. E dramatic ce se întâmplă. În ceilalți ani, pe acest timp, miei erau cu toții vânduți, dar anul acesta avem miei până în gât”, a declarat Pintilie Bulgaru.
Potrivit Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, în 2017, Republica Moldova a exportat pe piața arabă 19 854 ovine vii și 10 409 bovine vii. În 2018, cifrele iminent vor fi mai mici. Drept dovadă sunt cele 221 tone de carne de ovine și 443 tone de carne de bovine exportate în primele șase luni ale anului.
Dumitru Garcaliuc