[ X ]
[ X ]
[ X ]
Apel către candidații la șefia capitalei: „Să nu discute despre geopolitică, să se concentreze pe aspectele urbane”
27 Aprilie

Societatea civilă a adresat astăzi două apeluri publice către candidații la funcția Primar general al mun. Chișinău, informează CURENTUL.

Este vorba despre un Cod de comportament corect al candidaților în timpul desfășurării campaniei electorale, dar și un Acord-Memorandum privind angajamentele viitorului primar în fața societăți civile.

Astfel, Vitalie Sprînceană a enumerat câteva cerințe din Codul de comportament corect al candidaților. „Cerem candidaților să nu refuze participarea la dezbaterile publice, să nu refuze participarea la emisiuni, interviuri, unde sunt discutate diverse direcții ale Primăriei. Să nu discute despre geopolitică, să se concentreze pe aspectele urbane, teme ce țin de oraș nemijlocit, să răspundă la orice întrebări legate de activitățile anterioare și actuale ale sale, să nu blocheze accesul la informație pentru toți jurnaliștii, să nu prezinte programele electorale complicate și neclare. Totodată, să nu utilizeze metodele de PR negru, să nu utilizeze limbat ofensator în apariții publice, să nu utilizez serviciile trolilor, să nu utilizeze metode de mituire directă sau indirecta a alegătorilor, să refuze publicitatea ascunsă, să nu utilizez surse financiare de proveniență dubioasă. Chemăm candidații să continue să lucreze sistematic asupra problemelor orașului, chiar și dacă nu vor fi aleși primari”, a enumerat Sprânceană.

În Acordul-memorandum privind angajamentele viitorului primar în fața societăți civile se regăsesc alte câteva puncte importante pentru candidați.

„Candidatul la funcția de Primar se obligă să implementeze următoarele măsuri pentru buna guvernare a orașului, propuse de către societatea civilă, și anume: renunțarea la restricțiile legale privind accesul liber al cetățenilor în instituțiile publice, o interacțiune deschisă cu societatea civilă și cu cetățeni în baza unor principii foarte clare, organizarea unei direcții privind colaborarea cu societatea civilă, întâlniri deschise și regulate în diverse forme cu societatea civilă și cu jurnaliștii, elaborarea unui regulament clar privind consultările publice, organizarea concursurilor de angajare pe baza unor competențe de merit, implementarea Bugetului electronic. Totodată, propunem publicarea rapoartelor anuale privind activitatea de raport audit pentru întreprinderile municipale și direcțiile Primăriei, elaborarea planului urbanistic general, dar și organizarea unei comisii privind construcțiile ilegale din municipiu”, a punctat Sergiu Ungureanu.

Andriana Cheptine

Inapoi la arhiva noutaților