Specialiștii furnizorului de apă vin cu mai multe soluții menite să diminueze poluarea mediului ambiant și să evite aruncarea în natură a deșeurilor rezultate în urma vidanjării, reziduuri solide menajere, industriale, de grajd sau deșeuri toxice, transmite CURENTUL.
Cazuri destul de frecvente de acest gen se întâmplă în suburbiile capitalei, acolo unde nu există conectare la canalizarea centralizată. În lipsa canalizării, apele uzate sunt colectate de consumatorii casnici în fose speciale, care sunt golite contra cost de către unii agenți economici. Sunt diverse cazuri când unii agenți economici, deversează apele uzate menajere care depășesc cu mult concentrațiile maxim admisibile. Mai mult, aceștia nu preiau ape uzate doar de la consumatorii casnici, dar și de la diverse companii.
Pentru a evita astfel de situații, specialiștii ACC, au inițiat un amplu proces ce presupune încheierea contractelor, atât cu persoane fizice, cât și cu persoane juridice, care au autovidanje pentru preluarea și epurarea apelor menajere uzate și deversarea acestora în punctele de recepționare a apelor uzate menajere, coordonate cu Operatorul.
Astfel, în prezent sunt depuse 21 de cereri în acest sens, dintre care 4 persoane au deja contracte încheiate cu Operatorul. Acestora li s-au eliberat abțibilduri pentru a fi aplicate pe autovindaje și le-au fost eliberate autorizații speciale în acest sens. Prețul acestui serviciu constituie 2 000 lei, lunar pentru fiecare autovindaj. Pentru a evita deversări neautorizate și eventuale abuzuri din partea unor agenți economici cu rea intenție, ACC va prezenta Inspectoratului Național de Patrulare lista agenților economici care au contracte cu furnizorul de apă. Agenții economici care vor activa fără un contract întocmit cu ACC și vor deversa ape uzate în natură riscă să fie amendați.
Decizia adoptată de furnizor a fost luată întru rezolvarea problemei pentru cei care nu au conectare la canalizarea centralizată.
În paralele, specialiștii ACC, cu autovindajele din dotare vor colecta apele uzate menajere de la agenții economici.
Cristina Parfeni