[ X ]
[ X ]
[ X ]
Anunțul Președintelui RM: „Dacă vor insista, va avea loc un referendum național”
13 Septembrie

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a anunțat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, că dacă democrații vor insista pe modificarea Constituției Republicii Moldova, prin introducerea unei referințe care spune clar că orientarea strategică a RM este integrarea europeană, șeful statului va iniția referendum consultativ, informează CURENTUL.

Igor Dodon a criticat inițiativa lansată. „Cei care au distrus vectorul integrării europene 8 ani, cei care au pus pe Procuratură și pe judecăți drapelul UE, dar furau mai mult decât se fura înainte, cei datorită cărora oamenii au pierdut speranța în integrarea UE – acum încearcă să fie mai catolici decât Papa de la Roma. Voi ce credeți că lucrul acesta vă va ajuta? Este în limba rusă un lucru foarte frumos, tradus ar suna astfel: „Cât nu ai spune halva, în gură mai dulce nu va fi”. Voi credeți că dacă strigați „integrare europeană” la toate colțurile și veți pune în Constituție, de la asta oamenii mai mult vor avea încredere? Gata, ei nu se mai cumpără cu toate variantele acestea ale voastre”, a precizat el.

Totodată, Dodon s-a adresat către UE: „Până la finele anului voi fi la Bruxelles. Oare veți permite din nou să-și bată joc de simbolurile europene, așa cum și-au bătut joc 8 ani? Oare veți permite ca valorile europene să fie utilizate pentru cizelarea imaginii unui partid politic de la guvernare? Vreau să o văd și pe asta. Dacă o să le permiteți și acest lucru, atunci să nu întrebați de ce oamenii nu au încredere în Europa, aici, la Chișinău”.

Șeful statului a mai anunțat că, dacă majoritatea parlamentară va insista pe acest subiect, el îl va bloca prin toate pârghiile posibile. „Vectorul geopolitic îl hotărăște nu un partid sau altul, îl hotărăște poporul RM la referendum. În situația în care PDM va ține, în continuare, pe această abordare, unica soluție a mea va fi, conform Constituției, să inițiez un referendum consultativ privind vectorul geopolitic al țării. Credeți-mă, lumea nu va vota pentru UE. Eu nu doresc să dezbin mai departe societatea pe acest subiect. Vreau să-l lăsăm încolo, după alegerile parlamentare, dar dacă voi veți merge mai departe cu această abordare, va fi blocată și va avea loc referendum”, a conchis șeful statului.

Andriana Cheptine

Inapoi la arhiva noutaților