[ X ]
[ X ]
[ X ]
Anul Familiei în Republica Moldova: „Actualmente, în Republica Moldova instituția familiei este supusă distrugerii”
28 Ianuarie

Astăzi a avut loc o ceremonia de inaugurare a anului 2019 – Anul Familiei în Republica Moldova, informează CURENTUL.

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, s-a referit la situația internă a țării cu privire la subiect. „Una dintre valorile esențiale ale umanității o reprezintă familia. Actualmente, în Republica Moldova instituția familiei este supusă distrugerii. Depopularea, migrația în masă, creșterea numărului divorțurilor au condus la schimbări profunde amenințând existența noastră în timp. La momentul de față, situația demografică a Republicii Moldova este de-a dreptul îngrijorătoare”, a precizat el.

Prin urmare, Dodon a comunicat unele date. „Țara noastră se situează pe primele poziții în topul țărilor care își pierd cel mai rapid populația. Situația demografică este cea mai gravă problemă a poporului moldovenesc. Astăzi, în Republica Moldova se nasc de aproape 2 ori mai puțin copii decât în 1991. Dacă în 1991 numărul nou-născuților îl depășea pe cel al deceselor cu peste 26.000 – acum sporul natural al populației este negativ, cu mai multe decese decât nașteri. În ultimii ani, Republica Moldova a devenit a doua țară din lume cu cea mai scăzută rată a fertilității”, a comunicat Dodon.

În acest fel, el a vorbit despre unele urmări. „În consecință se închid grădinițe, școli și spitale. Există sate unde pe parcursul unui an nu s-a născut nici un copil. Trebuie să ne mobilizăm cu toate eforturile pentru a face față acestei provocări. Salvarea neamului trebuie să fie misiunea oricărei guvernări de la Chișinău”, a conchis Dodon.

Mihaela Conovali

Inapoi la arhiva noutaților