[ X ]
[ X ]
[ X ]
Antreprenorii de la Bălți solicită depolitizarea instituțiilor de control și protejarea producătorului autohton
24 Octombrie

Oamenii de afaceri de la Bălți reclamă birocrația, corupția, politizarea excesivă a instituțiilor de control și de reglementare din R. Moldova,presiunile la care sunt supuși, dar și lipsa unor programe economice de stat pe termen scurt, mediu sau lung care să contribuie la dezvoltarea țării, transmite CURENTUL.

La Masa rotundă privind Agenda Economică a R. Moldova, organizată astăzi la Bălți de Camera de Comerț și Industrie (CCI) și Agenda Locală de Business a IDIS „Viitorul”, antreprenorii au vorbit deschis despre licitații trucate sau despre comisioanele care le sunt percepute, în cazul în care câștigă anumite contracte.

„În statele dezvoltate, producătorul este deservit de bancă, poliție etc. La noi e invers. Dacă am schimba acest lucru, ar fi o mare victorie pentru combaterea corupției”, a declarat reprezentantul unei întreprinderi agricole din nordul R. Moldova.

Un agent economic din domeniul farmaceutic a spus, în cadrul mesei rotunde, că producătorul autohton nu este protejat în R. Moldova. El a dat exemplul unei licitații la care a participat, dar care a fost câștigată de o companie din China ce a oferit un preț cu 5% mai mic.

Printre problemele care îi împiedică să dezvolte afaceri competitive și să creeze noi locuri de muncă, oamenii de afaceri de la Bălți au mai enumerat majorarea galopantă a tarifelor, dobânzile mari solicitate de băncile comerciale, numărul mare de certificate pe care trebuie să le obțină pentru a-și desfășura activitatea, lipsa unor programe de suport pentru antreprenorii tineri, subvențiile insuficiente pentru producătorii agricoli etc.

Oamenii de afaceri de la Bălți s-au arătat siguri că viitorul președinte al R. Moldova poate contribui la soluționarea problemelor cu care se confruntă businessul din țară, începând de la dialogul extern privind politicile comerciale ale statului nostru, până la consultarea mediului de afaceri la elaborarea legislației privind activitatea economică.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților