În perioada 04.04.2025-13.04.2025, inspectorii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) au desfășurat o serie de controale inopinate în cadrul magazinelor specializate, piețelor agroalimentare și locurilor potențiale de vînzare ilegală a peștelui viu.
Raziile au avut loc conform Ordinului directorului general al ANSA nr. 163/2025 cu privire la intensificarea controalelor privind comercializarea peștelui viu, dar și conform Ordinului nr.57/2023 privind verificarea respectării condițiilor sanitare veterinare și verificarea cerințelor privind certificarea sanitar-veterinară.
Total, au fost efectuate, în această perioadă, 80 de controale inopinate, în urma cărora au fost constatate mai multe neconformități:
La moment, inspectorii ANSA au aplicat 38 sancțiuni contravenționale. Controalele inopinate continuă pe teritoriul țării, iar rezultatele finale vor fi comunicate în perioada următoare.
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor recomandă să achiziționați pește viu doar din locuri de comercializare autorizate sanitar-veterinar și, la necesitate, să solicitați certificatul sanitar – veterinar de proveniență a peștelui.
Totodată, este important ca peștele viu să fie expus spre comercializare în bazine/containere curate, cu apă limpede, oxigenată și la temperatura corespunzătoare, fiind însoțit obligatoriu de certificat sanitar-veterinar.
Peștele viu destinat comercializării pentru consumul uman este crescut în bazine acvatice naturale sau artificiale, în cadrul exploatațiilor specializate pentru creșterea peștelui, autorizate sanitar-veterinar și capturat în zone sigure, cu efectuarea controlului ihtiopatologic.
Este interzisă comercializarea peștelui viu în următoarele cazuri: