[ X ]
ANSA a convocat, în premieră, o ședință cu reprezentanții businessului alimentar
14 Decembrie

Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) a convocat pentru prima dată o şedinţă la nivel național cu reprezentanţii Businessului alimentar, transmite CURENTUL.

Pe teritoriul Republicii sunt înregistrare şi autorizate sanitar-veterinar 4 220 unităţi de alimentaţie publică, din care:

restaurante – 880;

cafenele – 980;

baruri – 1740;

fast-food/catering – 56;

cantine – 564.

Pe parcursul anului 2018, ANSA a emis mai multe Ordine privind efectuarea controalelor planificate și inopinate în domeniul siguranţei alimentelor, în urma cărora, de către inspectorii Subdiviziunilor Teritoriale pentru Siguranţa Alimentelor au fost efectuate 2 574 controale, întocmite 521 prescripţii cu stabilirea termenelor de înlăturarea neconformităţilor, 387 procese verbale privind contravenţii.

Încălcările frecvent depistate în urma controalelor:

Nu sunt implementate regulile generale de igienă sau principiile HACCP;

Nerespectarea procesului de trasabilitate în organizarea alimentației publice;

Păstrarea produselor alimentare cu încălcări a normelor tehnologice: semifabricate și bucate gata;

Încălcarea regimului termic de păstrare a semifabricatelor și produselor gata de consum, folosirea utilajului frigorific fără dispozitive de monitorizare a temperaturii;

Admiterea personalului în lipsa controlului medical corespunzător, instruirii igienice și a personalului cu probleme de sănătate;

Nerespectarea condițiilor și termenului de expunere a bucatelor gata;

Fabricarea bucatelor cu risc sporit în perioada caniculară a anului;

Utilizarea în procesul tehnologic a utilajului și inventarului în stare de uzură avansată;

Gestionarea necorespunzătoare a deșeurilor tehnologice și menajere;

Nu se petrec măsuri corespunzătoare de deratizare, dezinfecție și dezinsecție;

Spații și dotare insuficientă pentru desfășurarea unui proces tehnologic corespunzător;

Suprafețe și utilaje de producere necorespunzătoare ce ar permite desfășurarea măsurilor sanitare corespunzătoare;

Menținerea sectoarelor de producere în stare sanitar-igienică necorepunzătoare;

Lipsa unităților sanitare( WC, vestiar, bucătărie) pentru personal;

Nerespectarea igienei personale;

Lipsa dotării cu apă caldă a unităților de alimentație publică;

Desfășurarea procesului de preparare a bucatelor cu încălcări grave a etapelor procesului tehnologic.

De asemenea, în urma petiţiilor parvenite de la consumatori, pe domeniul alimentaţiei publice – au fost efectuate 157 controale. Cele mai des probleme stipulate în reclamaţii:

Produs necalitativ – 14%

Necorespunderea normelor sanitar-veterinare – 14%

Nerespectarea programului de lucru – 16,56%

Intoxicații alimentare – 10,1%

Refuz de a presta servicii – 8,2%

Utilizarea practicilor comerciale înșelătoare – 6,4%

Verificarea legalității activității – 5,7%

Deservirea nesatisfăcătoare – 3,8%

Refuz/Lipsa registrului de reclamații – 3,8%

Zgomot – 3,2%

Înșelare (porții ) – 3,2%

Neprezentarea actelor de proveniență – 3,2%

Comercializarea alcoolului după ora 22 – 2,5%

Neeliberarea bonului/ nedescifrarea denumirii – 1,9%

Comercializarea alcoolului contrafăcut – 1,27%

Lipsa indicatoarelor de prețuri – 0,6%

Dintre care în urma controalelor efectuate:

S-au confirmat/parțial- 27%

Nu s-au confirmat/ nu este posibil- 31%

Petiții remise conform competenței altor instituții -24%

Răspuns din oficiu- 18%

Cu regret, pe parcursul anului curent au fost înregistrate 12 cazuri de toxiinfecţie alimentară în unităţi de alimentaţie publică cu implicarea a 267 persoane. Cauzele care au condus la apariţia acestor intoxicaţii sunt următoarele:

Prepararea bucatelor în condiții neautorizate;

Consumul bucatelor în locuri neautorizate, în lipsa condițiilor sanitar-igienice corespunzătoare;

Organizarea evenimentelor tradiționale cu recepția bucatelor din unități neautorizate;

Luarea bucatelor acasă după evenimente și păstrarea lor necorespunzător;

Recepția produselor din locuri neautorizate în lipsa documentelor ce confirmă proveniența și inofensivitatea.

Ca rezultat, pentru unităţile în care au fost înregistrate cazuri de intoxicaţiei, a fost suspendată activitatea pe perioada desfăşurării anchetei epidemiologice, înlăturarea neconformităţilor şi efectuarea procedurilor de Dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare.

Concomitent, în cadrul şedinţei au fost abordate întrebări privind obligaţiunile operatorilor din businessul alimentar:

Agenţii economici ce desfăşoară activităţi în sfera alimentaţiei publice încheie, în mod obligatoriu, contracte cu un laborator acreditat pentru investigarea de laborator a probelor calităţii materiilor prime recepţionate şi a produselor preparate din ele (HG nr. 1209/2007 Capitolul II, punctul 13.) ;

Unităţile trebuie să dispună şi să folosească permanent în activitatea lor apă potabilă curentă, rece şi caldă, sub presiune şi temperatură adecvată, în cantitate suficientă şi corespunzătoare din punctul de vedere al calităţii şi inofensivităţii prevederilor actelor normative în vigoare privind apa potabilă, cu instalaţii adecvate pentru păstrare şi, în caz de necesitate, pentru distribuire, şi cu protecţie adecvată contra contaminării (HG nr. 1209/2007 Capitolul III, punctul 30);

Asigurarea siguranței produselor alimentare pe tot lanțul alimentar (Legea 296/2017 articolul 1, punctul 1 litera a);

Elaborarea și respectarea ghidurilor naționale și internaționale de bune practici la toate etapele lanțului alimentar, în conformitate cu cerințele de igienă a produselor alimentare și cu aplicarea principiilor HACCP (Legea 296/2017 articolul 1, punctul 1 litera c).

Totodată ANSA a elaborat un şir de ghiduri şi recomandări pentru operatorii din businessul alimentar:

Ghidul pentru agenții economici din domeniul alimentației publice;

Recomandări pentru agenții economici din domeniul alimentației publice referitor la practicile HACCP;

Recomandări pentru agenții economici din domeniul alimentației publice privind gestionarea produselor neconforme identificate, inclusiv nimicirea acestora.

Cristina Parfeni

IMG-e97d9401f17ad811e2ad38941c412a25-V-1 IMG-c6d67db9734f7dcc745d694e9ecde7ee-V IMG-8a1bd6a28c9b1658a4542d07a0c15675-V

Inapoi la arhiva noutaților