[ X ]
[ X ]
[ X ]
ANRE: Prețurile la carburanți continuă curba de scădere
21 Aprilie

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) constată în ultima perioadă o tendință de descreștere a cotațiilor Platts la produsele petroliere pe bursele internaționale. 

Astfel, în intervalul ultimelor 14 zile utilizat la calcularea prețurilor maximale, cotațiile Platts la combustibili s-au redus cu 109 $/tona la benzină și cu 79,5 $/tona la motorină. Respectiv, micșorarea reprezentă circa 11,9% la benzină și 10% la motorină.

În aceste condiții, pornind de la algoritmul de stabilire a prețurilor bazat pe valoarea medie a cotațiilor Platts pentru 14 zile anterioare corelată la cursul de schimb leu/dolar, pentru perioada 22.04.2023-25.04.2023 ANRE a stabilit următoarele prețuri maximale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard:

–         pentru benzina COR 95 – 24,97 lei/litru (- 0,24 lei);

–         pentru motorină – 20,64 lei/litru (- 0,20 lei).

Totodată, un alt factor care contribuie în prezent la descreșterea prețului final la produsele petroliere este aprecierea monedei naționale în raport cu dolarul SUA, care în aceeași perioadă constituie circa 0,24 lei.

ANRE continuă să urmărească îndeaproape evoluțiile la bursele petroliere internaționale  și asigură consumatorii că actualul mecanism este unul extrem de transparent și garantează corectitudine maximă la formarea prețurilor pentru produsele petroliere.

Inapoi la arhiva noutaților