[ X ]
[ X ]
[ X ]
ANRE – precizări în privința SRL „Rotalin Gaz Trading”
18 Iunie

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE/Agenția) a analizat cu atenție informațiile apărute în presă, cu referire la acuzațiile aduse de SRL „Rotalin Gaz Trading” și vine cu următoarele clarificări: 

Licența și obligația de serviciu public: SRL „Rotalin Gaz Trading” este titular de licență pentru desfășurarea activității de distribuție a gazelor naturale și titular de licență pentru desfășurarea activității de furnizare a gazelor naturale, ambele obținute în anul 2005. Prin Hotărârea ANRE nr. 287/2016 și nr. 487/2019 titularului de licență i-a fost impusă obligația de serviciu public de furnizare a gazelor naturale, conform legislației în vigoare.

Respectarea prețurilor reglementate: Conform cadrului normativ în vigoare, ANRE examinează și aprobă prețurile reglementate de furnizare în baza venitului reglementat anual calculat pentru furnizorul cu obligația de serviciu public. În acest sens, în primul trimestru al anului 2023, ANRE a propus SRL „Rotalin Gaz Trading” să înainteze solicitarea de aprobare a prețurilor reglementate de furnizare a gazelor naturale.

Refuzul de respectare a obligațiilor: Din cauza faptului că a cumpărat gaze naturale în principal de pe piețele internaționale la prețuri mai mici decât de la furnizorul S.A. „Moldovagaz”, SRL „Rotalin Gaz Trading” a acumulat un excedent tarifar și nu avea intenția să ajusteze corespunzător prețurile reglementate de furnizare, ceea ce a fost considerat un comportament neloial față de cei peste 21000 consumatori ai săi.

 SRL „Rotalin Gaz Trading” a invocat diverse argumente pentru a tergiversa procesul depunerii cererii la ANRE pentru aprobarea prețurilor reglementate.

După mai multe solicitări din partea ANRE, în data de 07.07.2023, SRL „Rotalin Gaz Trading” a trimis o scrisoare către ANRE prin care a depus cererea pentru aprobarea prețurilor reglementate pentru furnizarea și distribuția gazelor naturale. În documentele atașate cererii pentru aprobare a prețurilor reglementate pentru furnizarea gazelor naturale pentru anul 2023, SRL „Rotalin Gaz Trading” a indicat că a acumulat un excedent tarifar în valoare de 36,38 mil. lei, în perioada ianuarie-mai 2023, pe care l-a inclus în calcule (https://www.anre.md/consultari-publice-3-27#1375 ), pentru a fi recuperat consumatorilor până la sfârșitul perioadei de reglementare.

 SRL „Rotalin Gaz Trading” a avut divergențe cu ANRE cu privire la prețurile reglementate aprobate ulterior de regulator în septembrie 2023 și a cerut să nu mai fie obligată să furnizeze gaze naturale la prețuri reglementate. Acest lucru arată că SRL „Rotalin Gaz Trading” intenționa să se retragă de pe piața reglementată fără să returneze consumatorilor excedentul de mijloace financiare încasate în plus din furnizarea gazelor naturale la prețuri reglementate aprobate pentru S.A. „Moldovagaz”, care nu reflectau costurile reale de achiziție a gazelor naturale ale SRL „Rotalin Gaz Trading”.

 Suspendarea licenței: Chiar dacă avea obligația de a furniza gaze naturale la prețuri reglementate, conform Hotărârii ANRE nr. 487/2019, SRL „Rotalin Gaz Trading” a notificat ANRE și consumatorii săi că nu va mai furniza gaze naturale către consumatorii finali care au dreptul la prețuri reglementate. Agenția a emis două prescripții către SRL „Rotalin Gaz Trading” pentru a remedia aceste încălcări și pentru a relua furnizarea de gaze naturale conform obligației de serviciu public, dar SRL „Rotalin Gaz Trading” nu a respectat aceste cerințe, astfel că la 3 octombrie 2023, licența sa de furnizare a gazelor naturale a fost suspendată, conform prevederilor legale.

 Din cauza faptului că SRL „Rotalin Gaz Trading” a refuzat să furnizeze gaze naturale consumatorilor finali la prețurile reglementate aprobate de ANRE, aceasta a fost sancționată conform prevederilor legale. La determinarea valorii sancțiunii, ANRE a luat în considerare excedentul tarifar de 38,5 milioane lei, acumulat de la furnizarea de gaze naturale, calculat de Agenție pentru perioada ianuarie-octombrie 2023, din contul consumatorilor săi.

ANRE precizează că, în ciuda afirmațiilor făcute de companie în comunicatele de presă, licența de furnizare a gazelor naturale a SRL „Rotalin Gaz Trading” este valabilă în prezent, permițându-i să facă tranzacții de furnizare la prețuri negociate fără nicio restricție.

 Prin urmare, toate acțiunile întreprinse de către ANRE în relația cu SRL „Rotalin Gaz Trading” sunt rezultatul neîndeplinirii de către întreprinderea respectivă a cerințelor cadrului legal, evitarea responsabilităților privind furnizarea de servicii publice, prejudicierea consumatorilor și obținerea de venituri în excedent. Aceste măsuri sunt specifice doar entității în cauză și nu pot fi extinse la întreaga piață a gazelor naturale sau considerate relevante în contextul deschiderii și liberalizării pieței, așa cum susține compania în comunicatele sale de presa.

Acțiuni neconstructive și manipulatorii a opiniei publice: ANRE constată un comportament neconstructiv și de manipulare a opiniei publice de către SRL „Rotalin Gaz Trading”, folosind argumente nefondate și declarații defăimătoare împotriva autorităților, în încercarea de a-și păstra veniturile acumulate în exces de la consumatori.

ANRE reafirmă deschiderea continuă în vederea liberalizării pieței gazelor naturale, cu scopul de a atrage cât mai mulți furnizori atât locali, cât și regionali, pentru a crea un mediu concurențial sănătos, în beneficiul consumatorilor din Republica Moldova, ca aceștia să poată beneficia de cele mai bune servicii și prețuri pentru gazele naturale.

ANRE va aplica și în continuare legislația în vigoare și va proteja interesele consumatorilor și ale pieței energetice din Republica Moldova.

Inapoi la arhiva noutaților