[ X ]
[ X ]
[ X ]
ANRE infirmă azvonurile privind deficitul de motorină: Sunt stocuri suficiente pentru acoperirea deplină a necesităților
22 Martie

În ultimele zile în unele publicații media au apărut informații despre nivelul scăzut al stocurilor de carburanți deținute de companiile petroliere, în special de motorină. Pentru a evita speculațiile la acest subiect, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) vine cu următoarele precizări.

 ANRE realizează un proces de raportare și monitorizare zilnică a nivelului stocurilor de produse petroliere deținute de către importatori la depozitele acestora, precum și în terminalul petrolier din cadrul Portului Internațional Liber Giurgiulești, preconizate pentru import în Republica Moldova.

 În baza datelor actualizate zilnic, Agenția confirmă disponibilitatea în prezent a stocurilor de motorină și benzină pentru acoperirea deplină a necesităților curente de consum atât pentru persoanele fizice, cât și pentru agenții economici, inclusiv în contextul creșterii cererii sezoniere generate de începutul lucrărilor agricole.

 Informația care a apărut public și care a trezit îngrijorări privind suficiența stocurilor de motorină disponibile în țară se referă la cantitățile înregistrate la sfârșitul anului trecut și nu poate fi relevantă pentru situația curentă, adică luna martie 2023.

 Totodată, în baza mecanismului zilnic de plafonare a prețurilor la carburanți și urmând tendința de scădere a cotațiilor internaționale, pentru ziua de mâine, 23.03.2023, ANRE a stabilit următoarele prețuri maximale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard:

–          24,52 lei/litru – pentru benzina COR 95 (-05 bani);

–          21,42 lei/litru – pentru motorina standard (-13 bani).

 Agenția Națională de Reglementare în Energetică monitorizează zilnic situația privind suficiența stocurilor existente de carburanți și asigură consumatorii că actualul mecanism de stabilire a prețurilor este unul extrem de transparent, care oferă corectitudine maximă atât în perioadele de creștere a cotațiilor, cât și de descreștere ale acestora.

Inapoi la arhiva noutaților