Angajații uzinei „Topaz” au adresat o scrisoare deschisă conducerii Republicii Moldova
Angajații uzinei „Topaz” au adresat o scrisoare deschisă conducerii Republicii Moldova, în care solicită clarificarea situației de la întreprindere, astfel încât să fie menținută „legalitatea administrării proprietății, ținând cont de interesele statului”.
Scrisoarea integrală, publicată de Infotag.md, este disponibilă mai jos.
„Președintei Republicii Moldova
Maia Sandu
Președintelui Parlamentului Republica Moldova
Igor Grosu
Prim-ministrului Republicii Moldova
Dorin Recean
SCRISOARE DESCHISĂ
Stimată conducere de vârf a Republicii Moldova!
Din start, permiteți-mi să vin cu aprecieri pentru eforturile constante pe care le depuneți pentru ca în Republica Moldova să existe un climat de afaceri favorabil și, având în vedere realitățile dificile ale lumii, pentru a atrage investiții în sectorul real al economiei moldovenești. Din păcate, eforturile dumneavoastră, stimată conducere de vârf a țării, sunt uneori umbrite de acțiunile unor lideri și antreprenori care continuă să privească Republica Moldova ca pe un loc unde își pot face mendrele.
Iar un exemplu în acest sens este uzina Topaz din Chișinău, unde noi, ca angajați, am lucrat mulți ani, începând cu 2019 sub conducerea directorului general Linnik I.C.
În prezent, avem toate motivele să afirmăm că uzina este atacată de raideri. Din 12 martie 2025, uzina este administrată de persoane a căror împuterniciri nu au fost confirmate de nici o entitate de stat. În pofida documentelor pe care le-am primit, care confirmă lipsa statutului oficial al presupusei noi conduceri, am fost concediați ilegal, am fost lipsiți de posibilitatea predării bunuri materiale, nu am primit salariile și nu ni se permite accesul la locuri de muncă din uzina, cu toate că dispunem de un număr imens de documente justificative de la principalul organ de înregistrare – IP Agenția Serviciilor de Stat.
Cum a fost posibil ca persoanele date să se adreseze către organele de stat, instituții bancare din numele uzinei, să emită procuri, să inițieze proceduri legale fără o înregistrare corespunzătoare în Registrul de Stat al Persoanelor Juridice din Republica Moldova, confirmând puterea autoproclamatei conduceri a Topaz, după anularea procedurii de insolvabiltate a acesteia (din 25 februarie 2025)?
Așa-numita nouă conducere a uzinei și-a pus la dispoziție activele întreprinderii,fără a avea dreptul legal, și de care poartă răspundere materială administratorul atestat de Ministerul Justiției din Republica Moldova. Aceste bunuri se află sub răspunderea noastră, a oamenilor de rând, a angajaților Republicii Moldova, care caută orice soluție pentru restabilirea în funcții și păstrarea activităților întreprinderii de importanță strategică. Până acum, nu am permis acumularea datoriilor la impozite sau servicii comunale. Am reușit să nivelăm situația privind plata stabilă a salariilor în conformitate cu Codul Muncii al Republicii Moldova. Proprietatea a fost păstrată, cu toate că activitățile de producere au fost complet oprite din 2022 din cauza situației din Ucraina.
Stimată conducere de vârf a Republicii Moldova!
Vă informăm că uzina are active semnificative la bilanț, cu o valoare de piață de mult peste 400 de milioane de lei, inclusiv utilaje și un teren de aproape 4 hectare în sectorul Centru al Chișinăului. Subsecvent, pe data de 12 mai 2025 Linnik I.C. a primit un extras din registrul persoanelor juridice ținut de IP Agenția Servicii Publice, în care se indică clar că este unicul administrator legal al IM Uzina „Topaz” SA și astfel poartă responsabilitatea financiară, împreună cu noi, pentru toate activele companiei. De asemenea, pe 12 mai 2025, a fost primit un răspuns de la IP Agenția Servicii Publice, în care am fost informați despre refuzul de înregistrare a modificărilor în baza actelor prezentate de așa-numita nouă conducere.
Astăzi, 13 mai 2025, întreaga noastră echipă a încercat să ajungă la uzină pentru a-și îndeplini obligațiile de muncă și a lua măsuri urgente pentru achitarea serviciilor comunale și a impozitelor. Totuși, persoane necunoscute ne-au blocat accesul pe teritoriul uzinei. Ușile de la intrarea principală au fost închise, iar organele de poliție ne-au comunicat să nu ne mai adresăm la ei, deoarece este obiectul unui litigiu civil în instanță, la care trebuie să apelăm. Adresarea în instanță și examinarea unor asemenea litigii – este un proces lung și nu dispunem de mijloace bănești pentru achitarea serviciilor de asistență juridică. Până în prezent, nu am primit niciun răspuns la solicitările noastre adresate Procurturii Generale la 23 aprilie 2025.
Noi personal, familiile noastre, pe tot parcursul lunii aprilie, am fost amenințați cu procese judiciare, violență fizică împotriva directorului nostru, Linnik I.C. Aceste amenințări mai sînt primite.
Sîntem disponibili să îndeplinim conștiincios îndatoririle oficiale, să menținem legalitatea administrării proprietății, ținând cont de interesele statului, dar fără ajutorul dumneavoastră nu ne vom descurca, iar consecințele pentru noi toți sunt imprevizibile.
Vă rugăm să ne ajutați și să clarificați situația. Timpul petrecut pentru vizitele noastre la autoritățile statutului, cu încercările de a intra legal pe teritoriul uzinei, cu organizarea conferințelor de presă în direct – nu aduce nici o claritate, dinpotrivă: în fiecare zi cauzează prejudicii atât statului, cât și angajaților de rând ai întreprinderii.
Suntem încrezători că eforturile pe care le veți depune pentru a clarifica situația de la întreprinderea noastră nu numai că vor duce la contracararea atacului raider la care este supusă uzina Topaz, dar vor servi și ca un semnal bun, încurajator, pentru cei care doresc să investească în economia Republicii Moldova.
Cu sinceritate,
angajații responsabili material ai întreprinderii,
concediați de conducerea ilegală:
Linnik I.K.
Preguză V.S.
Rotar Yu.K.
Andreev A.V.
Gavrilenko M.O.
Repeshko T.S.
Kozhukhar N.
Pariuri E.
Bejan A.F.”.