[ X ]
[ X ]
[ X ]
Andrian Candu: „Tichetele de masă sunt un drept și nu o obligație”
1 Februarie

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a prezentat astăzi, reprezentanților sindicatelor și patronatelor, mediului de afaceri și instituțiilor de stat din Republica Moldova, inițiativa legislativă cu privire la tichetele de masă, informează CURENTUL.

Candu a menționat că tichetul de masă vine drept un supliment la salariu și nu va fi impozitat la stat.

„Tichetul de masă va fi un supliment la salariu și nu va fi impozitat. Acesta are multe avantaje fiscale, dar, totodată, va crește puterea de cumpărare, dar şi de vînzare, o optimizare a cheltuielilor sociale. Sistemul tichetelor de masă are nevoie de un operator care să activeze pe piaţă, care trebuie să fie licenţiat. Angajatorul primeşte aceste tichete de la operator. Angajatorul va utiliza tichetul doar în magazine, la cantină, și este interzis să achiziționeze altceva în afară de produse alimentare, cum ar fi tutun sau alcool, etc.”, a explicat Speakerul.

Totodată, Candu a accentuat că tichetul de masă este un drept, dar nicidecum o obligație. „Preferabil este ca tichetele să fie acceptate de toate magazinele, tichetul este un drept, nu o obligaţie, reprezintă un beneficiu, companiile nu sunt obligate, dar concurența o să-și spună cuvîntul. Eu, ca salariat, aș putea să aleg unde mi se plătește un astfel de tichet. Trebuie să înțelegem că legea este pentru acei care o vor, nu este obligatorie”, a declarat președintele Parlamentului.

Potrivit spuselor sale, valoarea tichetului se stabilește după rata inflației, care diferă an de an.

„Coşul minim de consum în soldul alimentar este de 906 lei pe lună, dintre care 21,1 sunt zile lucrătoare, se adaugă rata anuală a inflației este de 4,5, astfel ajunge pînă la 45 de lei pe zi. Valoarea este ajustată în funcție de inflație, respectiv și în lege și în mecanismele aprobate ulterior de Guvern”, a mai spus el.

Totodată, Andrian Candu a spus că tichetul de masă în țările europene s-a dovedit că are un impact pozitiv asupra economiei, de asemenea și pentru Republica Moldova – ca stat și ca economie, ar reprezenta un plus, dar, totodată, un instrument de luptă împotriva salariilor în plic.

Anastasia Borta

Inapoi la arhiva noutaților