[ X ]
[ X ]
[ X ]
Andrian Candu: „De când moderez ședințele Parlamentului, nu am…”
22 Mai

Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu, desfășoară, în aceste clipe, o sesiune de întrebări-răspunsuri, pe marginea subiectelor de actualitate, cu 85 de tineri, participanți la atelierele legislative de lucru, informează CURENTUL.

În cadrul sesiunii, Andrian Candu a fost întrebat cum moderează ședințele de Parlament, în situațiile când spiritele se încing între deputați.

„Prima chestie pe care o fac – închid microfoanele. Atunci ei au sentimentul că le-am dat semnal sau mesaj că trebuie să încheie. În general, cam pentru orice situație există Regulamentul Parlamentului. Regulamentul Parlamentului prevede cine și cât poate să spună. De exemplu, intervenția sau întrebarea e nu mai mult de 2 minute – este cronometru. Dar când se simte că se încing spiritele, atunci cer colegilor să se calmeze, să încerce să nu facă atac la persoană. Totuși, în situația în care văd că se depășește – pot să aplic sancțiuni: de la avertisment până la excluderea din sala de ședință a deputatului. Sancțiunile blânde sunt aplicate de mine, cele mai mari – prin votul deputaților. Dacă se simte că temperatura e foarte mare, cea mai bună soluție e să anunți pauză și atunci la revenirea în sală spiritele se liniștesc”, a explicat Candu.

Totodată, Andrian Candu a precizat că, de când moderează ședințele, nu s-a ajuns la sancțiuni grave, precum – excluderea din sala de ședință a vreo unui deputat.

Andriana Cheptine

Inapoi la arhiva noutaților