[ X ]
[ X ]
[ X ]
Andrian Candu a discutat cu oamenii de afaceri din 3 raioane despre beneficiile programelor active la care pot aplica
12 Februarie

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a discutat despre oportunitățile create pentru mediul de afaceri, cu antreprenorii din raionul Nisporeni, Ungheni și Strășeni, transmite CURENTUL.

Întâlnirea este prima din seria audierilor parlamentare organizate de Andrian Candu pe marginea implementării Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană.

Președintele Parlamentului a prezentat mediului de afaceri beneficiile oferite de peste 20 de programe active, finanțate din bugetul public, precum și din surse externe. Andrian Candu a discutat cu oamenii de afaceri despre implementarea programului PARE 1+1, Fondului de garantare al creditelor, subvenționarea de către stat a creării noilor locuri de muncă. De asemenea, a fost abordată problema forței de muncă și acțiunile întreprinse pentru stimularea, suplinirea și menținerea profesioniștilor în țară. În acest sens au fost analizate proiectele privind învățământul dual, tichetele de masă și Programul prima casă.

Totodată, Andrian Candu a discutat cu antreprenorii despre primele efecte ale reformelor, prin care statul își propune să elimine birocrația excesivă. Oamenii de afaceri au subliniat avantajele și economia de timp și bani obținute în urma eliminării a peste 60% din actele permisive privitoare la mediul de afaceri. Antreprenorii au salutat optimizarea numărului instituțiilor cu funcții de control, simplificarea proceselor și reducerea controalelor. Astfel, a fost abordată procedura de introducere a ghișeului unic pentru actele permisive și reducerea de la 5 la unu a numărului de rapoarte pentru salarii, impozite și asigurări.

La audieri au participat oameni de afaceri din Nisporeni și localitățile din zonă, reprezentanți ai autorităților locale, Ministerului Economiei și Infrastructurii, Agenției pentru investiții și plăți în agricultură, ODIMM, alte agenții guvernamentale. Oficialii au răspuns la întrebările antreprenorilor, urmând să revină cu soluții pentru fiecare dintre problemele identificate.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților