[ X ]
[ X ]
[ X ]
Andrei Năstase și-a lansat proiectul de program pentru Chișinău
1 Octombrie

Candidatului Blocului ACUM Platforma DA și PAS la funcția de primar al municipiului Chișinău, Andrei Năstase și-a lansat proiectului de program pentru Chișinău, informează CURENTUL.

Mai jos vedeți discursul său integral.

„Dragi prieteni,

Vă mulțumesc foarte mult că ați acceptat invitația Echipei ACUM pentru Primăria Chișinău de a fi alături de noi la acest foarte important moment al prezentării viziunii echipei noastre cu privire la viitorul orașului.

Salut prezența la acest eveniment a unora dintre cei mai importanți reprezentanți ai diferitelor segmente profesionale din Chișinău și din Republica Moldova. Prezența Domniilor Voastre astăzi, alaturi de noi, confirmă percepția generală că Republica Moldova se schimbă. Încet, dar sigur și ireversibil.

În egală măsură, mulțumesc tuturor celor implicați activ în această campanie electorală extrem de importantă pentru viitorul orașului nostru. Așa cum toată lumea bănuia, noi, cei din Blocul ACUM, abordăm cu maximă seriozitate votul din 20 octombrie, vot pe care nu-l mai vrem nici amânat pentru al doilea tur și cu atât mai puțin anulat ca și anul trecut. Motivele sunt multiple, dar, în opinia noastră, cel mai important lucru pe care noi îl urmărim este să-i convingem pe cetățeni că și în orașul nostru SE POATE trăi la standarde normale, civilizate, europene.

Nu voi trece în revista Proiectul nostru, l-ați primit fiecare dintre dumneavoastră. Începând de mâine dimineață, un rezumat al acestuia va fi distribuit în tot orașul, sub forma unui ziar de campanie. Oamenii trebuie să fie informați, să știe care este viziunea noastră cu privire la viitorul Chișinăului. Așa este corect să facem. Asta facem în fiecare zi.

Un om informat este un om care poate decide rațional și obiectiv în privința viitorului comunității din care face parte, unde acesta locuiește și muncește. Un om informat este un om mult mai greu de mințit și manipulat, este un om liber. Iar un om liber este în mod evident un om puternic. Chișinăul are nevoie de oameni, liberi, puternici, serioși și determinați să-și schimbe viața în bine. Chișinăul, ca și întreaga țară, are nevoie de caractere. “CÂT CARACTER, ATÂTA ȚARĂ”, spunea marele nostru poet, Grigore Vieru.

Aș dori să fac câteva precizări care completează prioritățile noastre prezentate succint în Proiectul echipei ACUM pentru Chișinău.

În primul rând, îmi doresc să priviți Proiectul nostru asemenea unei piramide cu vârful în sus. În vârful acestei piramide este CETĂȚEANUL, nimeni altcineva. Nu Primăria, nu primarul sau orice fel de altă entitate fizică sau juridică. Cetățeanul! El și nimeni altcineva este în centrul tuturor priorităților strategice adunate în acest program.

Rolul primarului este, în esență, acela de a oferi orașului o viziune de dezvoltare, modele corecte de agregare socială și economică a întregii comunități, fără excepții și diferențe păguboase pentru unii sau alții. Iar apoi, având alături cea mai bună echipă de experți pe care acesta o poate forma, trebuie să ducă la îndeplinire deciziile oamenilor. Mai mult decât atât, rămân adeptul convins al principiului care definește cu maximă claritate că doar omul, oamenii, prin decizia lor fermă de a-și schimba viața în bine pot declanșa schimbarea reală a unei comunități, a unui oraș, a unei țări.

Știu sigur că majoritatea locuitorilor din Chișinău doresc să trăiască mult mai bine în orașul lor. La fel de sigur știu că trebuie, treptat, să renunțăm la o parte din vechile deprinderi și atitudini, și să preluăm, cu mult curaj, unele noi, moderne, europene, de alții, de la cei cu o mai bogată și consolidată experiență democratică.

Mă refer la nevoia de a crește nivelul responsabilității sociale, a implicării civice, a disponibilității noastre de a contribui fiecare, atât cât ne este cu putință, la dezvoltarea orașului. Mă refer și la oportunitatea de a ne asuma inclusiv principiul voluntariatului pentru cauze comune. De astfel de noi deprinderi este mare nevoie și eu știu sigur că prin puterea exemplului nostru, al celor care astăzi suntem în această sală, dar și al tuturor celor care ne sunt alături, de acasă sau din diaspora, acest lucru va fi posibil.

Îmi veți spune că a schimba mentalități este mult mai greu decât a face 1000 de km de drum. Da, aveți dreptate, dar este de datoria mea să am încredere și să spun acest lucru astăzi. Pentru că eu am spus oamenilor întotdeauna ADEVĂRUL, le-am cerut încrederea, am primit-o și nu i-am dezamăgit niciodată.

DOAR DACĂ NE SCHIMBĂM NOI VOM PUTEA SCHIMBA ȘI ORAȘUL!

Sunt un om ale căror valori și principii sunt foarte bine profilate, consolidate și asumate la detaliu prin studiile, activitatea și continua perfecționare profesională. Întâmplător sau nu, azi se împlinesc 27 de ani de la momentul în care mi-am început studiile universitare în România, la Universitatea “Ștefan cel Mare” din Suceava. Am continuat la Universitatea “Al.Ioan Cuza” din Iași, iar activitățile profesionale le-am desfășurat în Republica Moldova, România, Germania, Italia, Spania, Belgia și Marea Britanie.

Noi, cei din ACUM, spunem întotdeauna adevărul. Pentru că doar ADEVĂRUL clădește și doar el poate garanta orice fel de asumare publică pe termen lung.

Primarul și întregul aparat al acestuia, toată Primăria, trebuie să lucreze în folosul oamenilor, în folosul orașului. Așa cum spune primarul municipiului Oradea, prietenul meu Ilie Bolojan, nu o primărie are un oraș la dispoziție, ci un oraș și oamenii lui au un primar și o primărie la dispoziție.

Această propoziție aparent simplă definește, în fapt, întreaga paradigmă a relației corecte dintre cetățean, primar și primărie. Sunt dispus să negociez cu maximă transparență soluții la absolut toate problemele orașului, soluții profesioniste, în favoarea cetățenilor, dar paradigma enunțată mai sus, principiile și valorile, NICIODATĂ!

Dragi prieteni,

În Chișinău trăim toți pe datorie. De mai mulți ani! Această datorie nu se micșorează și este rostogolită contabil de la an la an. Cu un buget de puțin peste 4 miliarde de lei, deficitul bugetar anual este de peste 200 milioane de lei, iar încasările și previziunile acestora nu sunt deloc îmbucurătoare.

Despre ilegalitățile din Primărie se poate discuta zile întregi. Spun doar, ca să fie foarte limpede pentru toată lumea, că cei vinovați de corupție vor răspunde în fața legii. Fără discuții inutile, foarte simplu și foarte repede.

Reforma întregii administrații publice locale, inclusiv a tuturor regiilor aflate în subordinea Primăriei se va produce la parametri europeni, transparent și fără nici un fel de ezitare. Primăria Chișinău este un organism administrativ bolnav. Din păcate, la stadiul la care s-a ajuns acum, tratamentul care se impune este unul chirurgical, medicația nu mai ajută.

Vor rămâne în Primărie toți profesioniștii, oamenii cinstiți, serioși și muncitori. Și doar cei care sunt posesorii a fel și fel de sinecuri și cei care se fac vinovați de corupție sau de participarea la scheme criminale vor pleca.

Chișinăul este un oraș sărac! Sărăcie și corupție cronică! Doar asta a lăsat în urmă, la Chișinău, regimul mafiot și oligarhic. Aș vrea să comunic public astăzi că noi, cei din ACUM, nu ne vom plânge și vom începe imediat munca în folosul oamenilor, în folosul orașului și niciodată împotriva lor.

În ceea ce privește suburbiile Chișinăului, Centura de Aur a orașului nostru, am de făcut două precizări.

În primul rând, la nivel strategic, ne propunem ca suburbiile, toate, fără excepție, să fie integrate în ecosistemul urban pe care dorim să-l dezvoltăm. Un oraș care se dezvoltă armonios, poate și trebuie să cuprindă în granițele sale toate suburbiile. Voi acorda atenție tuturor problemelor sociale și economice specifice suburbiilor noastre, mai ales problemelor care țin de infrastructura mare, sector unde este foarte mult de lucru. Și aici mă refer la transport, drumuri, iluminat public, mediu, apă și canal și altele.

În al doilea rând, anunț astăzi că locuitorii din aceste suburbii, pe lângă Primarul General al capitalei și primarul comunei sau orașului în care trăiesc, vor avea un
VICEPRIMAR dedicat suburbiilor, un viceprimar al lor. Este o propunere importantă și sunt convins că locuitorii suburbiilor noastre vor înțelege că nimeni nu-i va trata altfel decât așa cum se cuvine.

Nu este cu nimic mai puțin important un cetățean de la Codru, Sângera sau Băcioi față de un altul care trăiește în Botanica, Ciocana sau Râșcani. Echitatea socială despre care le-am vorbit oamenilor în ultimii ani este unul din obiectivele mele principale.

Doamnelor și Domnilor,

Veți regăsi în paginile programului nostru un enunț extrem de important, care valorizează corect atitudinile noastre realiste în ceea ce privește viitorul Chișinăului.

Ca să supraviețuiești trebuie să economisești, ca să te dezvolți trebuie să investești!

Proiectul nostru este unul realist, serios, angajant și foarte asumat. Prioritățile sunt foarte clar enunțate, direcțiile de acțiune propuse sunt analizate în detaliu. Vreau să vă spun că alături de întreaga echipă am ajuns la concluzia că fără finanțare externă Chișinăul se va prăbuși definitiv în următorii 5-10 ani.

Experți internaționali în analiză și dezvoltare urbană nu creditează cu nici un fel de șansă orice proiect de dezvoltare a Chișinăului care nu asumă finanțări externe consistente. În toate compartimentele administrative, sociale și economice ale orașului se înregistrează deficite uriașe. Nici unul din indicatorii care măsoară calitatea vieții urbane nu este peste limita de avarie.

Suntem foarte, dar foarte departe de standardul mediu de viață care se înregistreaza la nivel european, iar această diferență se adâncește din ce în ce mai mult. În nici un fel de ecuație socială și economică, Chișinăul nu poate fi reconstruit fără finanțare externă. Nu există soluții miraculoase. Nu putem și nu avem voie să rămânem captivi falsei percepții potrivit căreia calitatea vieții se măsoară în metri pătrați de trotuare ce urmează a fi refăcute sau în procente cu care se promite că va fi suplimentat bugetul destinat asistenței sociale și doar unei categorii de oameni.

Nu fac parte din garnitura nesfârșită a oportuniștilor politici care sufocă și astăzi Republica Moldova. Acești oameni, care au decis să transforme aceste alegeri într-o emisiune televizată de divertisment, își doresc Primăria Chișinău cu orice preț. Acești oameni care-și doresc totul cu orice preț, știm foarte bine, sunt extrem de periculoși.

Eu nu sunt ca ei. Am spus de mai multe ori, sigur mulți dintre dumneavoastră m-ați auzit. Eu nu sunt ca ei, și nici măcar împotriva lor, eu sunt pentru oameni. Ca atare, ADEVĂRUL trebuie spus înainte de alegeri, nu după acestea. Iar adevărul este foarte dur și nu trebuie niciodată negociat. Așa sunt eu, nu altfel.

ADEVĂRUL este că nu poți împărți ceva ce nu ai, așa cum nu poți promite dezvoltare pe baza unui buget aflat în moarte clinică. O asemenea abordare este insultătoare pentru fiecare locuitor al orașului nostru. Oamenii trebuie informați corect, trebuie respectați și îndemnați să facă fiecare parte integrantă a unui proiect serios, pe termen lung și asumat de întreaga comunitate.

Cei mai mulți dintre politicenii din Chișinău și Republica Moldova nu vor să renunțe la vechile lor deprinderi, iar această campanie electorală îmi validează afirmația. Este suficient să acorzi o minimală atenție celor spuse de unii candidați din aceste alegeri pentru Chișinău ca să înțelegi cât de jos sunt indicatorii care măsoară calitatea comunicării politice și electorale, dar mai ales pregătirea unora pentru a gestiona treburile unei capitale.

Diferența dintre noi, cei din ACUM, și toți ceilalți este clară și definește opțiunea de dezvoltare realistă pe care o avem pentru orașul nostru. Cum poți promite oamenilor că vei reuși să reabilitezi imediat toată rețeaua de drumuri a orașului fără resursele financiare necesare și să crezi că oamenii nu pricep ce spui de fapt? Pentru că, așa cum bine știu unii să facă, folosesc cifre aparent amețitor de mari pentru a păcăli cetățeanul și a-i fura, pur și simplu, votul, fără a le spune adevărul că, așa cum promit ei să facă, rezultatele ar veni după zeci de ani de zile.

Iată de ce programul nostru, solid, serios și strategic pe termen lung, acordă importanță egală întregii problematici ale unui oraș al secolului XXI. Viziunea noastră este o viziune 360 de grade, modulată corect și scalabilă, atât pe verticală cât și pe orizontală.

Nu țintim doar anumite eșantioane demografice. Nu ne-am propus să exploatăm vulnerabilități, așa cum fac alții. Nu mințim și nu-i împărțim pe oameni în buni sau răi, în “ai noștri” sau “ai lor”, așa cum fac alții!

Dimpotrivă, eliminăm prin viziunea noastră orice fel de discriminare și favoritism. Dorim să-i adunăm pe oameni în jurul unui proiect urban serios, în jurul unei cauze corecte și asumate de puterea unei majorități conștiente și responsabile față de viitorul Chișinăului.

Reconstructia orașului nostru nu poate fi posibilă fără implicarea reală, transparentă și corectă a mediului de afaceri. Iată de ce, mesajul nostru pentru mediul de afaceri este foarte simplu. Ne angajăm să oferim condiții propice pentru investiții și business, să garantăm securitate și predictibilitate economică și să facem împreună, tot ce este posibil, pentru a crea noi locuri de muncă în orașul nostru.

Ceea ce s-a întâmplat până mai ieri în relația dintre oamenii de afaceri, foștii primari sau funcționarii publici, nu se va mai întâmpla absolut niciodată. Datoriile voastre vor fi DOAR față de oraș, față de comunitate. Cu banii pe care până mai ieri îi plăteați sub diferite forme mafiei din Primărie, vă încurajez să faceți parcuri, locuri de joacă, creșe sau grădinițe, parcări pe lângă fiecare clădire nou construită și orice astfel de obiectiv cu destinație publică.

Vă aștept să dezvoltăm cu încredere parteneriate public-private și proiecte economice și sociale pentru toți locuitorii Chișinăului. În orașul nostru, ca înainte nu va mai fi. Aveți încredere, veniți lângă noi și vom face lucruri extraordinare împreună. Pentru oraș și pentru oamenii lui.

Mă voi apropia de final spunându-vă că proiectul nostru acordă atenție egală atât persoanelor care au nevoie de asistență socială, cât și artiștilor, profesorilor, elevilor, medicilor, cărunților noștri sau conducătorilor auto. Proiectul nostru acordă atenția cuvenită tuturor și fiecăruia în parte.

Proiectul nostru integrează și generează premisele unei dezvoltări urbane sustenabile, coerente și corect finanțate.

Esențiala diferență dintre ce propunem noi, cei din Echipa ACUM pentru Primăria Chișinău, și ce propun toți ceilalți este definită de asumarea fermă a împrumutului de bune practici în administrare urbană din orașele și capitalele europene. Dacă ne dorim să trăim mai bine, așa cum trăiesc alții, trebuie să facem cum fac ei, trebuie să muncim cum muncesc ei în primăriile lor, pentru oamenii din comunitățile lor.

Suntem singurii care ne asumăm importul de bune practici, reforme structurale consistente, dezvoltare urbană integrată. Suntem singurii care ne putem baza pe partenerii noștri de dezvoltare de dincolo de Prut. Relațiile pe care le-am cultivat cu primarii de succes din România ( Emil Boc, Ilie Bolojan, Mircea Hava, Nicolae Robu, Gheorghe Falcă, Mihai Chirică, Ioan Lungu și alții), precum și cu primari ai familiei popular europene din Polonia, Belgia, Bulgaria, Germania sau Austria vor da roade imediat după ce vom decide că ne dorim un parcurs european pentru Chișinău.

Da, este adevărat, din echipa noastră lărgită vor face parte cei mai buni experți români și internaționali în administrare urbană, pe diferite domenii: urbanism, transport public, ecologizare, termoficare, rețele de apă și canal și multe altele.

Vor veni la Chișinău și vor lucra cot la cot cu noi. Altfel nu se poate. Orașul nostru nu trebuie să mai fie supus niciunui fel de experiment social sau economic. Acest lucru nu-l voi permite! În același timp, echipe specializate de la Primăria Chișinău vor merge în stagii pentru instruiri și preluare de bune practici de la colegii lor din cele mai de succes administrații românești și europene.

Și, foarte important, cu modestie vă spun, noi, cei din ACUM, și eu personal suntem singurii care pot pune Chișinăul pe harta financiară, universitară și turistică a Europei. Fără bani, fără finanțare externă, doar vom supraviețui, nu vom putea construi orașul pe care ni-l dorim, pe care-l merităm. Un oraș modern, european.

Finanțarea externă trebuie să fie percepută de fiecare locuitor al Chișinăului ca o certitudine, mai ales că, așa cum bine se știe, abia după ce Blocul ACUM a preluat guvernarea au fost deblocate fondurile europene, atât la nivel la nivel guvernamental, cât și ministerial.

Doar noi suntem cei care pot aduce finanțare serioasă pentru Chișinău. Iar acest lucru este posibil datorită reputației, sincerității și determinării cu care ne dorim intrarea în legalitate a tuturor structurilor publice ale orașului, modernizarea și reconstrucția Chișinăului.

Închei prin a face un apel foarte important către fiecare cetățean care își dorește să schimbăm împreună, în bine, orașul în care muncim și locuim. Ieșiți la vot și, din primul tur, votați cu responsabilitate o majoritate în Consiliul General care să lucreze cu adevărat pentru oameni, o majoritate asumată și decisă să schimbe din temelii toate abordările din Primăria Chișinău. Si asta se poate face doar la 20 octombrie 2019, în primul tur.

Oferiți Primarului majoritatea de care avem cu toții nevoie. Din primul tur de scrutin! Aceasta este garanția că veți primi de la oraș ceea ce vă doriți cu adevărat. Normalitate și bunăstare! Nu irosiți votul, nu ezitați să oferiți un viitor corect, aici, acasă, generațiilor viitoare. Ieșirea noastră masivă la vot și asumarea parcursului european al Chișinăului și al Republicii Moldova este șansa noastră de a ne reconfigura corect comunitățile și de a oferi celor plecați motive serioase de a se întoarce pentru totdeauna acasă.

Aici, acasă, putem trai și noi foarte bine. În liniște, respectându-ne, indiferent ce limbă vorbim, indiferent în ce fel de biserici ne închinăm. Trebuie doar să decidem cu adevărat că ne dorim acest lucru.

Iar noi, cei din Blocul ACUM, suntem siguri că ACUM ESTE MOMENTUL!

Pe 20 octombrie.

Vă mulțumesc!”.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților