[ X ]
[ X ]
[ X ]
Andrei Năstase despre opțiunea boicotării alegerilor parlamentare din 2018: „Ar fi una extremă…”
29 Noiembrie

Liderul Platformei „Demnitate și Adevăr”, Andrei Năstase, este de părere că opțiunea boicotului alegerilor parlamentare din 2018 ar fi una extremă în condițiile în care sistemul de vot este modificat, transmite CURENTUL cu referire la interviul acordat pentru jurnal.md.

Andrei Năstase spune că într-un eventual boicot nu ar trebuie să participe majoritatea partidelor, acestea fiind nevalidate din cauza neparticipării, dar cu actualul sistem de vot acest lucru nu favorizează pe nimeni.

„După cum am declarat anterior, în sensul modului de abordare a scrutinului parlamentar din 2018, vom lua o decizie comună cu Partidul Acţiune şi Solidaritate. Însă opţiunea boicotării ar fi una extremă. Pentru a utiliza eficient această metodă de luptă, este nevoie de survenirea concomitentă a mai multor factori. În primul rând, de la participarea la alegeri ar trebui să renunţe toate partidele importante, în afară de binomul PD-PSRM. Totodată, boicotul alegerilor ar trebui să ducă la nevalidarea alegerilor parlamentare din cauza neparticipării masive. În plus, această neparticipare a mai multor partide la scrutinul parlamentar ar trebui să provoace nerecunoaşterea alegerilor de către comunitatea internaţională. Întrebarea este dacă putem miza pe cumularea tuturor acestor factori? Cel puţin momentan, este evident că nu. Așa-zişii democraţi şi socialişti, dar şi o duzină, două de partide-ştampilă vor participa la alegeri în orice caz. Alegerile, conform legislaţiei electorale, vor fi validate indiferent de prezenţă. Iar experienţa internaţională nu cunoaşte precedent când alegerile nu au fost recunoscute din cauza boicotului unui sau mai multe partide. Şi încă un moment important. Dacă prin minune obţinem realizarea tuturor condiţiilor enunţate, atunci ce va urma după alegerile boicotate? Cine rămâne la guvernare? Nu cumva Plahotniuc?”, spune Andrei Năstase.

De asemenea, el menționează că cetățenii ar putea percepe acest boicot drept o trădare.

„Acest gest de boicot ar putea fi perceput de cetăţenii care ne-au crezut că vom lupta pentru drepturile lor şi care vor schimbări cardinale în 2018 drept o trădare. Foarte mulţi dintre ei consideră că aceste alegeri pot fi ultima şansă de a salva ţara şi de a readuce oamenii acasă”, a mai adăugat liderul PDA.

Totodată, PDA va susține demersul societății civile pentru inițierea Referendumului pentru anularea sistemului mixt de vot.

„În acelaşi timp, consider că lupta pentru anularea sistemului mixt încă mai continuă. Vom susţine demersul societăţii civile privind organizarea unui referendum legislativ pentru anularea sistemului electoral mixt. Mai rămâne şi opţiunea protestelor la care va trebui să apelăm în cazul în care guvernarea nu va da curs iniţiativelor populare”, a punctat Andrei Năstase.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților